Tri decenije Pedagoškog fakulteta u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Pedagoški fakultet u Užicu, koji je deo Univerziteta u Kragujevcu, obeležio je 30 godina postojanja. Ova visokoobrazovna ustanova,  za protekle tri decenije, odškolovala je generacije studenata, koje svoje znanje danas prenose  novim generacijama. Jubilej su obeležili svečanom akademijom i izložbm radova nekoliko akademskih umetnika.

Istorija ovog fakulteta počinje 1919.godine, kada je osnovano prvo pedagoško odeljenje u okviru gimnazije. Potom je osnovana učiteljska škola, koja je prerasla u Višu pedagošku akademiju, a 1993. osnovan je Učiteljski fakultet.

“Od pre nekoliko godina mi smo promenili ime u Pedagoški fakultet jer je naše ime znak za ono što radimo. Proširili smo delatnost. Ne školujemo samo vaspitače i učitelje, koji se ovde školuju na osnovnim, master i doktorskim studijama. Dobili smo i osnovne akademske studije pedagogije od prošle godine, a već četvrtu godinu imamo osnovne strukovne studije – trener u sportu”, kaže dekan Pedagoškog fakulteta, Snežana Marinković.

Pedagoški fakultet jubilej, 30 godina
Foto: ZooMUE

Na užičkom fakultetu nastavu pohađaju studenti iz čitave Zapadne Srbije, ali i sa severa Crne Gore, kao i Republike Srpske. Kristna Pašajlić je iz Gornjeg Milanovca  i već četiri godine studira u Užicu.

“Odlučila sam se za ovaj fakultet najviše zbog toga što volim decu i rad sa decom. Ja sam učitelj i to me ispunjava i to mi je bila želja da upišem. Zadovoljna sam saradnjom sa profesorima, jer su oni uvek tu za nas”, kaže Kristina.

I Mina Dimitrijević ističe dobru saradnja sa profesorima, ali i studentima.

“Na našem fakultetu ima različitih vannastavnih aktivnosti. Takođe postoje i različite studentske aktivnosti u koje sam uključena. Mislim da je to, pored sticanja znanja na fakultetu, najvažniji segment studiranja i studenstskog života”, kaže Mina Dimitrijević iz Studentskog parlamenta.

Pedagoški fakultet jubilej, 30 godina
Foto: ZooMUE

Na užičkom Pedagoškom fakultetu radi 31 profesor i saradnik. Važna je saradnja i sa profesorima ne samo iz zemlje, već i Evrope.

Fakultet je do sada izdao više od 250 monografija, udžbenika, zbornika  i praktikuma njihovih nastavnika, a više od 200 naslova su izdale druge institucije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.