Izložba slika Milene Šotre u „Starom selu“ (VIDEO)

SIROGOJNO – U muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu otvorena je izložba slika Milene Šotre. Videti ove slike u Srbiji smatra se za retku priliku, jer je najveći deo stvaralaštva Milene Šotre u depoima u Herceg Novom i Trebinju.

Milena Šotra rođena je u Stocu, zbog čega je nazivaju i prvom hervegovačkom slikarkom. Najveći deo svog stvaralaštva vezala je za Herceg Novi, a upravo su motivi poput stare kuće Iva Andrića prisutni na slikama izloženim u „Starom selu“.

„Ona je često patila za svojim rodnim krajem, a Herceg Novi nikada nije odvajala od Stoca, smatrala ga je za svoju drugu kuću“, kaže Gordana Krunić, direktorka galerije i muzeja u Herceg Novom.

Od 40 slika Milene Šotre, koliko ih je u galeriji u Herceg Novom, u Sirogojnu je izloženo 15, pri čemu dominiraju pejzaži i portreti.

„Lepo je da malo promenimo doživljaj i da planinski ambijent oplemenimo bojama Mediterana. Deo slika koje su izložene kod nas inspirisane su Tunisom, Turskom, Stokholmom…“ kaže Dragan Cicvarić, kustos muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu.

Izložba slika Milene Šotre u Sirogojnu
Foto: ZooMUE

Saradnja hercegnovske galerije sa muzejom iz Sirogojna uspostavljena je prošle godine, kada su predstavnici „Starog sela“ gostovali u Herceg Novom. Izložba slika Milene Šotre trajaće do 7. juna.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.