Užice i Čajetina realizuju projekat „Otpad nije smeće“ (video)

  UŽICE – Grad Užice i opština Čajetina otpočeli su sa realizacijom projekta “Otpad nije smeće”, koji finansira Evropska unija sa 162.190 eura u okviru programa Exchange 4.

projekat otpad1

Po rečima Aleksandra Tasića iz užičke  Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj,  opšti cilj projekta je doprinos efikasnijem korišćenju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko , povećanjem količina i kvaliteta primarno selektovanog otpada.

“Cilj nam je unapređenje sistema primarne selekcije otpada smanjenjem udela zelenog otpada u komunalnom otpadu na teritoriji grada Užica i uspostavljanje tehničkih uslova za primarnu selekciju komunalnog otpada u opštini Čajetina”, rekao je Tasić na prezentaciji projekta.

Po njegovim rečima u Užicu, u kome već postoji primarna selekcija otpada, selektovaće se u okviru ovog projekta samo zeleni otpad,koji će se koristiti za kompostiranje i kao alternativni izvor energije.

“Planirana je i obuka 30 volontera iz osnovnih i srednjih škola Užica i Čajetine, koji će kasnije edukovati domaćinstva o selekciji otpada “, kaže Tasić.

U    Užicu će kroj ovaj projekat biti nabavljeno 100 individualnih kompostera za odvajanje zelenog otpada, koji građani kasnije mogu koristiti kao đubrivo u svojim baštama.

U Čajetini se radi na uspostavljanju tehničkih uslova za primarnu selekciju komunalnog otpada.

“Za Čajetinu je ovo pionirski poduhvat , ali smo bili svesni činjenice da po zakonu do 2015.godine svaka lokalna samouprava mora da uspostavi primarnu selekciju na svojoj teritoriji.Mi realizujemo i projekat “Čišćenje divljih deponija” , kojih  na teritoriji opštine ima 20 zvanično registrovanih, ali ih sigurno ima i vise na seoskom području”, istakla je Vera Blagojević iz KJP Zlatibor.

Pored KJP Zlatibor, RRA Zlatibor partner na ovom projektu je i  JKP Bioktoš iz Užica.

Direktorka Bioktoša Mirjana Radivojčević istakla je da će se kroz ovaj projekat sakupljati zeleni otpad, odnosno granje, koje će se seći i koristiti za zagrevanje rasadnika u Sevojnu.

Radivojčevićeva je naglasila da je Bioktoš u proces selekcije otpada od otvaranja deponije Duboko, ali da od tada još uvek nisu rešeni brojni problem između Grada Užica, Dubokog i Bioktoša.

“Bioktoš šalje 3 kamiona, jedan iza drugog, za odvoz selektovanog otpada, jer Grad nije napravio transfer stanicu, što je obaveza svuda gde se vrši selekcija otpada.Mi  taj posao radimo bez naknade i nemamo ekonomsku računicu.Poseban problem je što,  od kada ne postoji vise Eko fond, u zelenim kontejnerima može da se nađe sve i svašta, jer građani vise ne dobijaju kese za selekciju”, naglašava Radivojčevićeva.

Ona ističeiI da je dug Eko fonda  Bioktošu 2,5 miliona dinara.

Projekat  “Otpad nije smeće” realizuje se od februara ove , a trajaće do februara naredne godine.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.