Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

SRBIJA – Uličnim performansima i akcijama 18. maja biće obeležen Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja u Beogradu, Užicu i Nišu.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno šest žena, a zločine su počini li njihovi partneri ili član porodice. Najmlađa žrtva imala je 28, a najstarija 73 godine, a prema navodima medija samo u jednom slučaju nasilje je prethodno bilo prijavljeno nadležnim institucijama, navodi se u saopštenju mreže Žene protiv nasilja.

SOS telefon

Uslovi vanrednog stanja bili su dodatni okidač za agresivno ponašanje. Ograničenje kretanja, izolacija, povećan nivo stresa, opšta nebezbednost i velika usmerenost institucija na borbu sa pandemijom, doprinela je stvaranju uslova da se nasilje u porodici neometano poveća.

Sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici ne može se odgoditi ili pauzirati, institucije u svakom trenutku, a naročioto tokom vanrednog stanja, moraju delovati sa dužnom pažnjom i učiniti sve da žrtvama pruže podršku i da ih zaštite.

„Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici – Ni jedna žena manje“ je poruka kojom će biti obeležen Dan ubijenih žena žrtava nasilja. U Beogradu organizitaori su Autonomni ženski centar i Žene u crnom, u Užicu Ženski centar, a u Nišu Centar za devojke.

FoNet

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.