Nova izložba posvećena arhitekturi u Narodnom muzeju

UŽICE – Izložba posvećena stvaralaštvu arhitekte Mihajla Mitrovića otvorena je u užičkom Narodnom muzeju.

izlozba mm1Profesor doktor Mihajlo Mitrović rođen je 1922. godine,a diplomirao u prvoj posleratnoj generaciji arhitekata u Beogradu gde i danas živi.

Predstavljajući njegov, kako kaže, kolosalni opus, član Akademije arhitekture Srbije, Branko Bojović, rekao je da se Mitrović u svojoj bogatoj biografiji bavio urbanizmom, crtežom, fotografijom, grafičkim dizajnom, arhitektonskom kritikom i publicistikom, i za svoj rad ovenčan je brojnim nagradama.
“ On je uradio urbanističke planove za seriju gradova u posleratnoj izgradnji zemlje. U arhitekturi je izgradio oko 100 objekata od kojih je veliki broj antologijski mereno kriterijumima kvaliteta. Kao kolumnista „Politike“ objavio je 3 600 tekstova i seriju knjiga“, naglasio je Bojović.
Bojović, podseća da je Mitrović u 91. godini života, prošle godine, objavio „Antologiju srpske arhitekture od 50-ih godina 20. veka do danas“.
„Njegovo bogato stvaralaštvo ja bih podelio u tri segmenta. Prvi je pisanje o arhitekturi u okviru koga je najznačajnije delo knjiga „Gradovi i naselja Srbije“ objavljena 1953.godine. Zatim stvaralaštvo u arhitekturi jer je jedan od najznačajnijih arhitekata druge polovine 20.veka i treći domen u kone se on iskazao kao kritičar savremene arhitekture odnosi se na arhitekturu Beograda“, istakao je član Akademije arhitekture Srbije. 
„Izložba koju Užičani mogu pogledati do 8. aprila stara je 40 godina i ima muzejsku vrednost jer se postavke na limenim pločama  i panoima više ne rade“, dodala je Katarina Dogandžić Mićunović, kustos Narodnog muzeja. 
Izložba posvećena stvaralaštvu arhitekte Mihajla Mitrović u Narodnom muzeju otvorena je povodom Dana moderne arhitekture u Užicu.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.