Počelo čišćenje Potpećkog jezera (VIDEO)

Priboj – Uklanjanje otpada iz Potpećkog jezera kod Priboja počelo je danas, a radovi će trajati naredne 2 do 3 sedmice. Ovo jezero trenutno je preplavljeno tonama plastike, kabastog otpada, drveća koje je stiglo iz Crne Gore i deponija koje se nalaze na samoj obali reke Lim.

Otpad iz Srbije i Crne Gore, oko 7.500 kubika, dospeo je u Potpećko jezero kod Priboja, a najveći procenat čini plastika.

„Plastika je, kao što vidite 80 odsto otpada. Na sreću ona je još na površini. Žurimo da je sklonimo. Znamo da je period raspada jako dug i da ostaje decenijama“, govori direktor Srbija vode Goran Puzović.

Nesanitarna deponija Stanjevine koja je do skoro predstavljala najveći problem za količinu smeća koje se nađe u reci Lim, zatvorena je nedavno, pa se otpad za sada odlaže na privremenu pribojsku deponiju.

„Počeli smo mapiranje nesanitarnih deponija duž tokova. Nedavno smo zatvorili nesanitarnu deponiju Stanjevine u Prijepolju. Ove godine će početi izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši i pre mesec dana smo prebacili 96 miliona dinara za sanaciju klizišta i povećanje dela deponije Duboko u Užicu“, kaže državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović.

Otpad uklanjaju radnici Elektroprivrede Srbije i Srbija vode, a čišćenje koje je započeto danas trajaće naredne 2 do 3 sedmice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.