Duhovne svečanosti, Dani Rače ukraj Drine

 BAJINA BAŠTA – 22. Duhovne svečanosti Dani Rače ukraj Drine održavaju se od 13. do 16. oktobra u Bajinoj Bašti. Ovo je jedna od najznačajnijih kulturno-duhovnih manifestacija u Srbiji koja se redovno održava od 1995. godine.

Oganizator manifestacije je fondacija „Račanska baština“ pod pokroviteljstvom opštine Bajina Bašta. Fondacija je osnovana 1995. sa zadatkom da izučava kulturno-istorijski značaj manastira i prepisivačku delatnost čuvenih monaha iz Rače. Donosimo vam kompletan program ovogodišnje manifestacije.

 

 

22.Дани Раче украј Дрине - програм

 

Ovogodišnji program manifestacije je posvećen manastirima Kosova i Metohije a „Račanska povelja“ se dodeljuje velikom srpskom pesniku Matiji Bećkoviću. U proteklih dvadesetak godina na manifestaciji „Dani Rače ukraj Drine“ u Bajinoj Bašti okupljala su se najznačajnija imena srpske kulture i umetnosti od kojih su malobrojni imali čast i da dobiju prestižnu „Račansku povelju“ . Neki od nosilaca povelje su i Milorad Pavić, Peter Handke, Emir Kusturica, LJubomir Simović, Vladeta Jerotić, Dinko Davidov, Vladimir Dunjić, Dobrilo Nenadić, Goran Petrović, Radovan Beli Marković, Ivan Lalić…

Drina Info

You may also like...