“Zlatni list“ za “11 potkošulja“ (VIDEO)

MEĆAVNIK – Završen je peti Pozorišni festival “Kustendorf” na  Mećavniku. Nagradu “Zlatni list” za najvolju predstavu žiri je dodelio studentima Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, za predstavu “11 potkošulja”, u režiji Sime Đukića.

Veštim rediteljskim ritmom i glumom celog ansambla, na hrabar način obrađena je teme koja snažno korespondira sa savremenim svetom. Tako je žiri ocenio predstavu kojoj je pripala glavna nagrada.

“To je ispitna predstava na mojoj trećoj godini. Okupili smo se i radili na predstavi koja se bavi disciplinovanjem pojedinca i vezom između obrazovnog i ratnog sistema i vezi koja postoji unutar toga, kako se dresira individua u školi, a kako se to oslikava u ratu“, kaže reditelj predstave Simo Đukić, inače, apsolvent pozorišne režijen a Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nagrada za Najboljeg glumca festivala dodeljena je Veljku Stevanoviću, studentu Akademije Umetnosti u Beogradu za tri uloge u predstavi „11 potkošulja“.

“Ja sad imam veću tremu nego kada sam igrao. Ovo je prelepo iskustvo, uopšte doći ovde, ne dolazim ovde prvi put, ali  prvi put kao takmičar, prelepo iskustvo što smo nastupali ovde. Stvarno je prelepo”, kaže Veljko Stevanović, dobitnik nagrade za najboljeg glumca.

„Zlatni list“ za najbolju glumicu dodeljen je Marti Šćekić, studentkinji Akademije Umetnosti u Novom Sadu za ulogu Fredija u predstavi „Skakavci“.  Specijalna nagrada pripala je ansamblu predstave „Životinjska farma“ Akademije Umetnosti u Beogradu za scenski pokret, ujednačenost izraza i prilagođenje igre specifičnom ambijentu.

“Nerealno, čarobno i zaista iskustvo koje do sada nismo doživeli, iako smo do sada nekoliko puta gostovali na raznim festivalima. Ovo je bilo nešto nezaboravno.  Toliko su se potrudili svi u organizaciji da nam dočaraju i pomognu da ispričamo našu priču na najautentičniji način. Svi smo zahvalni i srećni”, rekla je Anja Radovanović, glumica u predstavi “Životinjska farma”.

Ideja osnivača Kustendorfa Emira Kusturice, bila je da svako godišnje doba ima svoj festival. Tako je proleće rezervisano za pozorišni.

“Ono što je značajno jeste da se skupljamo, ne da bi odmeravali snage, već da bi pokazali kako se može uzleteti u svet umetnosti, kako može doći do grejanja duše, kako može da dođe, reklo bi se elektro magnetnih olujha, ako je delo jako. I kako ne moramo, što bi rekao Piterson, da se spuštamo na dno okeana da bi smo tražili istinu o nama.A ona jeste negde skrivena duboko pod vodom”, rekao je otvarajući “Kustendorf” idejni tvorac festivala Emir Kusturica.

Pod motoom „Ima li života pre smrti?“, na festivalu je na više lokacija, za tri dana odigrano pet studentskih predstava i četiri predstave profesionalnih pozorišta iz Srbije i Rusije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.