Mlekara Zlatka dobila nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane 

ZLATIBOR-Mlekara Naša Zlatka, u selu Kriva Reka na Zlatiboru, osvojila je nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane na festivalu hrane i vina u Beogradu (Food and Wine Festival).

Mlekara proizvodi mladi kajmak, beli sir i sir sa dodacima vlašca i ljute tucane paprike, a proizvodi se mogu naći samo na Zlatiboru i distribuiraju se restoranima i hotelima na toj planini.

Rukovodilca mlekare Rumenka Lučić je kazala za agenciju Beta da je cilj očuvanje tradicionalne proizvodnje sira i kajmaka koji su jako zastupljeni na Zlatiboru.

foto.Beta

Nemoguće je doći na Zlatibor, a ne probati ove proizvode. U mlekari se proizvodi samo sir i kajmak po tradicionalnoj recepturi, jedini konzervans je so“, izjavila je rukovodilac mlekare Lučić.

Mlekara, osnovana je pre pet godina u okviru privrednog društva za razvoj poljoprivrede u Opštini Čajetina Eko agrar, ponela je i žig Dobro sa Zlatibora koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, a nosilac je poljoprivredno društvo za razvoj poljoprivrede zlatiborski Eko agrar.

„Žig imaju pravo, pored proizvodjača hrane, da ponesu i tradicionalni predmeti, kategorisana seoska i turistička domaćinstva i restorani. Cilj je da sirovina bude sa Zlatibora. Potrošačima se žigom garantuje poreklo i kvalitet tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja“, rekla je Lučić za Betu.
Isakavši da je kvalitet proizvoda bitniji od količine, Lučić je ukazala za Betu da nestašica mleka nije uticala na mlekaru Naša Zlatka zbog saradnje sa manjim proizvođačima.

Mlekara dnevno prerađuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih provođača iz udaljenih naselja, a sarađuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava

„Oni su zadovoljni, a pratimo i cenu i prilagodjavamo je, tako da za sada nemamo problema,“ rekla je Lučić.

Beta

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.