Protest u Užicu zbog izgradnje nove MHE na Vrutcima (VIDEO)

UŽICE-Građanska čitaonica „Libergraf“ organizovala je protest ispred Gradske kuće u Užicu protiv izgradnje nove mini hidroelektrane na brani akumulacije Vrutci.Oni tvrde da poseduju dokaze da je na tom mestu planirana izgradnje MHE pet puta veće snage od postojeće i da se već odvijaju radovi  na adaptaciji zatvaračnice i ispusta što predstavlja pripremne radove za izgradnju još jedne MHE.

Vladan Sinđić iz Libergrafa tvrdi da u Prostornom planu područja posebne namene “Sliv akumulacije Vrutci” na brani pomenute akumulacije može se uočiti da se pored MHE “Vrutci” nalazi ucrtana još jedna, za sada nepostojeća MHE. Kako kaže Sinđić,tokom jeseni 2020. godine Libergraf je došao do informacija da je JVP “Srbijavode” raspisalo javnu nabavku za pomenute radove, a na kojoj je pobedilo preduzeće “Hidro-Tan” d.o.o. u vlasništvu Dragana Klisure. 

„Na postojećoj lokaciji izvedena je cev promera 1,2 metra,postoje lokacijski uslovi,idejni projekat u kome se vidi da JP Elektroprivreda Srbije priprema na brani Vrutci izgradnju MHE snage 1,9 megavata,što je 5 puta veća snaga od postojeće.Protok vode koju bi koristila ta MHE je 4,5 puta veći nego što grad Užice koristi vode za vodosnabdevanje iz akumulacije Vrutci „,rekao je Sinđić na protestu.

Sinđić je istakao da je Libergraf uputio zahtev Ministarstvu građevinarstva da izvrši inspekcijski nadzor.

„Sve ovo ne bi bilo sporno da na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja od Ministasrtva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nismo došli do podatka da JVP “Srbijavode” nema građevinsku dozvolu za radove koji se na brani izvode. Na osnovu ove informacije, istom ministarstvu uputili smo Zahtev da na terenu izvrši inspekcijski nadzor kako bi utvrdili da li se pomenuti radovi izvode u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. U narednim danima očekujemo odgovore na osnovu kojih ćemo preduzeti dalje korake“,naglasio je Sinđić.

Sinđić je najavio radikalizaciju protesta ukoliko gradonačelnica Jelena Raković Radivojević i gradsko rukovodstvo ne spreče izgradnju nove MHE na Vrutcima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.