Kale osvojile močvaru (VIDEO)

SEVOJNO – Posle gubitka posla, Ruža Đokić iz Sevojna, ljubav prema cveću pretvorila je u biznis. Na ideju je došla kada je shvatila da močvara ispred njene kuće može biti idealno mesto za rasadnik kala i danas je njeno cveće dekoracija na mnogim veseljima.

Zamislite da svaki dan odlazite na posao gde vas čeka na hiljade kalinih cvetova koji su uvek dobro raspoloženi i svojim mirisom vam žele dobro jutro. Tu privilegiju ima Ruža Đokić iz Sevojna u čijem dvorištu rastu ove elegantne biljke.

„Ja se njima divim i kad ujutru dođem ja im kažem gde ste moje lepotice jer stvarno su prelepe. Miris je fantastičan, morate da doživite, teško je opisati. Naročito ujutru kada se otvaraju plastenici i kada je koncentracija mirisa najveća onda vas miris prosto ošamuti“, kaže vlasnica plastenika.

Kala se po simbolici vezuje za mladost i ponovno rađanje, pa je u Ružinom slučaju kala zaista bila simbol novog početka.

„Pošo sam radila na železnici ostala sam bez posla. U razgovoru sa ljudima koji gale kale svidela mi se ta ideja. Kupila sam lukovice i počeli smo da ih gajimo. Inače ovde je nekad bila bara, kala je barska biljka“, kaže Đokić.

Kada je pre pet godina zasadila kale morala je da uloži 3000 eura za plastenik, lukovice i sistem navodnjvanja. Kaže da se isplatilo, a za pomoć ne mora da brine jer tu su najmlađi ukućani.

„Pomažem babi da ih sadi i da ih bere“, rekla je unuka Sofija Cmiljanović.

„Znam da babi znači naša pomoć i da voli kada smo mi sa njom“, kaže unuka Jana Cmiljanović.

Prošle godine iz njenog plastenika izašlo je oko 15 hiljada cvetova koji su krasili mnoga venčanja, dok ove godine to nije bio slučaj zbog epidemije korona virusa.

„Najteže mi je kad precveta i moram da je bacim. Radije ću da poklonim kao što i radim. Bolje da se neko obraduje nego da ih bacam“, kaže Đokić.

Ukoliko ste posle ovoga poželeli da gajite kale, Ruža kaže da pored vlažnog zemljišta i malo sunca njima najviše treba ljubavi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.