Zlatar – srpsko more (VIDEO)

ZLATAR, NOVA VAROŠ – Oni koji žive od turizma uveliko se spremaju za letnju turističku sezonu. Iako je još uvek mnogo nepoznanica kako će sve funkcionisati u periodu posle korone, jedno je sigurno –  interesovanje gostiju za odmor u Srbiji nikada nije bilo veće. I na Zlataru je sve spremno za nastupajuće leto, a od 1. juna praktično počinje ovogodišnja letnja sezona.

Zbog vanrednog stanja na Zlataru je od početka godine otkazano na hiljade noćenja, a kada se preračuna finansijski gubitak je višemilionski. Prvi gosti polako stižu, a turistički radnici veruju da će ovo leto ipak biti uspešno.

„Dolaskom prvih gostiju Zlatar će se ponovo vratiti na turističku mapu. Jasno je da će nam trebati vremena da postignemo rezultate koje smo imali pre virusa, ali radili smo na tome, spremili smo neke nove sadržaje i ja sam siguran da će se Zlatar vrlo brzo vratiti na mesto koje mu je pripadalo i pre“, rekao je za portal ZOOMUE Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije Zlatar.

Kako su turisti sve zahtevniji i traže kvalitetan i sadržajan odmor, na Zlataru su spremni da svima koji ovde dođu pruže priliku da ovaj kraj dožive na jedan drugačiji način. Osim plovidbe Zlatarskim jezerom sve su privlačniji uređeni vidikovci kojih je na teritoriji Nove Varoši desetak.

„Vidikovac Hodžina stena otvoren je tek pre nekoliko dana, nove pešačke staze. Kada govorimo o vidikovcima samo na teritoriji Nove Varoši ih ima desetak do kojih možete doći laganim hodom, dok vam za neke treba malo više adrenalina“, objasnio je Pucarević.

Svesni su na Zlataru da je vreme posle korona virusa prilika da što više gostiju poseti ovaj kraj. Povećava se broj smeštajnih kapaciteta, radi se na turističkoj infrastrukturi, a glavni adut turističke ponude je netaknuta priroda.

„Tu su naša jezera – Zlatarsko, Radoinjsko i Uvačko od kojih ćemo pokušati da napravimo srpsko more“, najavio je direktor novovaroške Turističke organizacije.

Planina Zlatar
Foto: ZooMUE

Poslednjih godina sve je više onih koji traže odmor u seoskom ambijentu pa se sve više domaćinstava opredeljuje za bavljenje seoskim turizmom.

Ulaganje u turističku infrastrukturu i smeštajne kapacitete višestruko se isplatilo. Poređenja radi, 2011. godine na Zlataru je ostvareno svega 2500 noćenja dok je prošle godine zabeleženo čak 120 000 noćenja.

Gosti koji reše da odmaraju na Zlataru mogu da koriste i vaučere Ministarstva turizma, a to će delimično nadomestiti gubitke u poslovanju i hotelima, ali i vlasnicima apartmana i seoskih domaćinstava.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.