Nedimović: Od jeseni IPARD donacije za poljoprivrednike (video)

TARA – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će svi blokirajući faktori za dobijanje akreditacije za IPARD program biti otklonjeni u toku ove godine i u avgustu ili septembru biće raspisan  prvi poziv za nabavku fizičke opreme za poljoprivrednike i opreme koja je neophodna za prerađivačku industriju.

“Zbog toga smo po hitnoj proceduri morali da donesemo Zakon o poljoprivredi,referentni cenovnici biće gotovi za 15 dana,objekat IPARD će biti u zgradi Srbija šuma.Urađen je kompletan projekat rekonstrukcije zgrade,dozvola će se dobiti za 10 dana i kreće se sa radovima”,najavio je ministar Nedimović otvarajući 13. Zimski seminar farmera na Tari.

Nedimović je istakao i da će prodaja zemlje strancima ,koja stupa na snagu od 1. septembra ove godine,biti regulisana i zakonom i da neće biti na štetu naših poljoprivrednih proizvođača.

“Tačno će biti definisani rokovi koliko će zainteresovani strani kupci morati da imaju prebivalište ili registrovanu firmu u Srbiji.Ti rokovi neće biti kraći od 5 ni duži od 10 godina”,naglasio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede najavio je i da će biti produžen  period izdavanja poljoprivrednog zemljišta na duži vremenski period ,a ne kao što je do sada bio slučaj godina za godinu.

“Uvešćemo mogućnost davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u zavisnosti od vrste delatnosti od 4 do 8 godina,odnosno od 10 do 30 godina .Taj posao će početi u februaru i martu i ne očekujem da ove godine bude zaključeno više od 10 do 15 ugovora,što je daleko manje od zakupa 30 odsto zemljišta “,rekao je Nedimović.

Pored otvaranja ministar Nedimović je najavio da će učestvovati i u radu seminara farmera koji traje od 29. januara do 4. februara na Tari u organizaciji udruženja poljoprivrednika Klub 100P plus.

Na seminaru učestvuje oko 400 poljoprivrednika,robnih proizvođača iz svih segmenata poljoprivrede koji će se informisati i edukovati o aktuelnim temama iz agrara.

 

You may also like...