Čajetini uručena povelja branilaca otadžbine

ČAJETINA-Savez udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine uručili su danas opštini Čajetina Povelju branilaca otadžbine.

 

 
„Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, zaista je sinonim svih uspeha u poslednje vreme i opravdao je očekivanja ovog naroda. Toliko puta je biran za predsednika opštine i zaslužan je za mnoge uspehe ovde. Ja mu se kao predsednik Saveza zahvaljujem za dosledno očuvanje naše tradicije, za ljubav prema otadžbini i odbrani zemlje i naroda u savremenim uslovima“, istako je pukovnik u penziji, LJubomir Marković, inače predsednik republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije.
 
Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Kulturno-sportski centar Čajetina, Opština Čajetina i Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920, organizovali su izlozbu slika „VELIKANI NAŠE SLOBODE“. U pitanju je izložba slika likovne sekcije  Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije „Mihajlo Milovanović“, koji je bio ratni slikar, poreklom iz Užica. Predsednik ove sekcije je LJiljana Stevanović Ris. Izložba predstavlja rezime događaja iz rata, a pored oslikanih naših slanih državnika i vojskovođa, nalaze se i portreti predstavnika zemalja – saveznica u prvom svetskom ratu.
„Naše vojskovođe bile su ravne velikim vojskovođama iz saveznčkih zemalja, ali treba da se zna da je Srbija probila Solunski front i time promenila sudbinu prvog svetskog rata, koji je i skraćen za godinu dana. Time je Srbija Evropi donela mir. Obraćam se danas svim važnim činiocima u našoj zemlji da podignu i ruke i glave i da kažu – Srbija je zadužila čovečanstvo!“, nalasio je pukovnik Marković.
Za nesebičnu pomoć u radu Saveza, uručena je  zahvalnica Nikoli Smiljaniću, direktoru JP „Kulturno sportski centar Čajetina“, a Milojku Vesoviću, predsedniku čajetinske organizacije Saveza potomaka ratnika Srbije uručena je Spomenica prvog svetskog rata.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.