Porodično nasilje u izolaciji (VIDEO)

UŽICE – Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego u istom periodu prošle godine kada je ubijeno pet žena. Na skupu u Palati Srbije istaknuto je da je u ovom periodu zabeleženo skoro 50 odsto manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i decom policiji. Iz Ženskog centra za savetovanje žrtava nasilja u Zlatiborskom okrugu navode da bi poziva bilo više da žrtve nisu bile ceo dan zatvorene u kući sa nasilnikom.

Policijski čas – svi su u svojim domovima, a u nekim od njih atmosfera se pretvara u odnos žrtve i nasilnika. U takvoj situaciji žrtve izbegavaju da se bilo kome obrate za pomoć jer bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja. Iz Ženskog centra Užice kažu da nije bilo povećanog broja poziva, ali su se korisnice javljale sa pitanjima o funkcionisanju institucija u vreme vanrednog satnja.

„Da li policija reaguje ako se prijavi nasilje, da li izriče hitne mere, da li funkcioniše  tužilaštvo, da li funkcioniše sudija, da li će se produžavati hitne mere, šta se dešava sa onim žrtvama koje su već započele procedure…“, rekla je Vesna za portal.

Bilo je i situacija da se nasilnik vrati iz inostrasntva ali ne poštuje meru samoizolacije, pa su žene zvale zbog straha da im ne prenesu korona virus. Dodatni problem za žene iz ruralnih sredina je i javni prevoz koji je obustavljen zbog vanrednog stanja.

„Nisu im dostupne određene usluge, odnosno ustanove na način koji bi to bilo da je drugačije jer nemaju čime da se prevezu od svog mesta prebivališta do grada gde se nalaze ustanove“, kaže Vesna.

Uslovi izolacije utiču na povećanje nasilja, a žrtve nikako nisu u mogućnosti da to prijave jer je nasilnik prati svaki njihov korak.

„Tu gde postoji problem on se produbljuje, zapravo pojačava. To je grozna siutuacija za one koji trpe nasilje jer su prinuđeni da budu sa nasilnikom i nema pomoći. I još je gora situacija, deca su tu. Znači bespomoćnost“, rekla je Ana Ristović.

Tačan broj prijava nasilja u vreme vanrednog stanja nismo uspeli da dobijemo iz užičke Policijske uprave, a savetovanje Ženskog centra će u naredna tri meseca biti dostupno 24 časa.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.