Završno pečenje umetničke keramike u Zlakusi (video)

ZLAKUSA-U  Zlakusi  danas je obavljeno drugo zavšno pečenje radova nastalih tokom avgusta  na 19.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike,na kojoj je stvaralo 13 umetnika iz sveta.

 

Kolonija keramike Zlakusa je jedinstvena u svetu jer predstavlja spoj tradicije i modernog ,na način na koji se samo radi u ovom užičkom selu.

“Radovi nastali od gline na tradicionalan način peku se na otvorenoj vatri na 700 stepeni.Potom se posipaju brašnom ili solju da dobiju patinu.Na taj način dobijamo umetničke radove koji su na izgled stari,a u stvari se radi o kombinaciji osnove starog zanata i moderne tehnike izrade “,kaže u izjavi za ZOOMUE autorka projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić.

Završnom pečenju radova prisustvovali su i učesnici ovogodišnje kolonije iz Srbije i učenici Umetničke škole iz Užica.

“Pečenje predstavlja krunu našeg rada.To je jedinstven proces koji se radi samo u Zlakusi i svi mi umetnici sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo finalizaciju naših radova posle pečenja”,rekla je za naš portal učesnica ovogodišnje kolonije Jasmina Diklić.

U Gradskoj galeriji u Užicu 20.novembra biće organizovana izložba na kojoj je biti prikazani svi radovi nastali na ovogodišnjoj 19.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi.

ZooM

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.