Arilje : Normalizacija vodosnabdevanja tek krajem septembra

ARILJE-U Arilju je održan sastanak sa ciljem da se još jednom izvrši procena situacije i obezbedi sprovođenje neophodnih i nužnih mera kojima bi se obezbedilo snabdevanje vodom sa vodosistema Rzav.

Na sastanku u Arilju ocenjeno je da ne treba očekivati značajnije povećanje vodostaja u reci Rzav, normalizaciju proizvodnje i isporuke vode pre kraja septembra, zbog čega je nužno obezbediti kontrolu primene donetih mera od strane lokalnih štabova za vanredne situacije, ili doneti i one koje se odnose na strožu kontrolu nenamenskog trošenja čiste pijaće vode iz lokalnih distributivnih mreža kao tehničke. Najčešće, za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje ulica i trgova, perionice vozila i slično.

Kako se navodi u saopštenju izdatom posle sastanka ,svaki neovlašćeni priključak na distributivnu mrežu i korišćenje vode smatra se krađom, pa je dat nalog nadležnim inspekcijskim i državnim organima da vrše kontrolu „divljih priključaka“ i u svim slučajevima podnose krivične prijave a oštećena javna preduzeća pokreću tužbe za naknadu materijalne štete.

Foto: ZooMUE

Naloženo je svim distributerima vode i nadležnim organima u jedinicama lokalne samouprave da odmah krenu u kontrolu krađe vode i prekomerne potrošnje i u sredstvima javnog informisanja i svojim internet adresama objave telefone na koje građani mogu anonimno podnositi prijave protiv pravnih i fizičkih lica koja neovlašćeno ili pijaću koriste kao tehničku vodu.

Komunalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i radnicima JKP, pomoć će pružati i policija u svim slučajevima nelegalnih priključaka i krađe vode.

Zavod za javno zdravlje, sanitarna i vodna inspekcija će redovno vršiti kontrolu kvaliteta vode (hemijske i bakteriološke ispravnosti) i poštovanja zakonskih i propisa lokalnih vlasti od strane svih učesnika u sistemu za vodosnabdevanje „Rzav“.

Grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Lučani, Požega i Arilje, zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja, smanjenja proizvodnje i isporuke vode korisnicima iz sistema „Rzav“, početkom avgusta, proglasili su vanrednu situaciju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.