Evropski Progres finansira pet klastera

PRIJEPOLJE – Upravni odbor razvojnog programa Evropski PROGRES na sastanku u Prijepolju odobrio je finansiranje pet projekata za pružanje podrške klasterima ukupne vrednosti 198.000 evra, od čega će Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbediti 174.000 evra a preostalih 24.000 evra sami klasteri. 

Ovim projektima će biti podržano 28 malih i srednjih preduzeća na jugoistoku i jugozapadu zemlje, a jedan od 5 klastera odnosi se na klaster tekstilaca iz Prijepolja, koji okuplja devet preduzetnika.
Vrednost projekta koji je odobren klasterima tekstilaca iz Prijepolja iznosi 49 hiljada evra. Na sastanku upravnog odbora Evropskog Progresa izvršena je prezentacija opštine Prijepolje, a predsednik ove opštine Emir Hašimbegović istakao je da je do sada Evropski Progres kroz razne projekte Prijepolje pomogao sa preko 320 hiljada evra.
„Već dugi niz godina opština Prijepolje je korisnik sredstava Evropskog progresa i to je svakako od velikog značaja za našu opštinu i njen dalji razvoj“-dodao je Hašimbegović.
Očekuje se da realizacijom pet projekata bude otvoreno najmanje 15 novih radnih mesta te da se poveća promet i izvoz za najmanje 5 odsto. Na sastanku je takođe odobrena tehnička podrška  za deset opština u izradi planova kapitalnih investicija i programskih budžeta za 2016. godinu. Izrada planova kapitalnih investicija deo je napora da se poboljša proces identifikacije, razvijanja i realizacije projekata koji mogu dati značajan doprinos razvoju.
Predsedavajući Upravnim odborom, Branko Budimir, iz Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije, ukazao je na to da je mali broj pristiglih predloga projekata direktno povezan sa ekonomskim razvojem. Od pristiglih 53 predloga za izradu tehničke dokumentacije, samo šest je bilo ekonomskih, dok je čak 53 odsto predloga bilo za rekonstrukciju već postojeće infrastrukture. On je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da teže da identifikuju projekte koji doprinose ekonomskom razvoju kako bi što efikasnije utrošili sredstva koja su na raspolaganju preko Evropskog PROGRESa.
Lokalne samouprave su u skladu sa Zakonom o budžetu počele da primenjuju programsko budžetiranje od 2015. godine, ali im je i dalje potrebna stručna podrška kako bi u potpunosti primenili ovaj model budžeta, koji doprinosi delotvornijem upravljanju javnih finansija. 
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.