PK „Tara“ prošao na konkursu Ministarstva odbrane

BAJINA BAŠTA, TARA – Planinarski klub Tara i ove godine aplicirao je sa projektom „Tara 2021 – edukacija – sigurnost – mobilnost“ na konkursu Ministarstva odbrane. Projekat je ocenjen kao veoma dobar i opredeljen je za finansiranje.

Ovo je peta godina za redom da se slični projekti sprovode na teritoriji Bajine Bašte

Cilj ovog projekta je povećanje tehničkih kapaciteta PK Tara za edukaciju članstva kluba, posetilaca Nacionalnog parka Tara i nastavnog kadra uz poboljšanu sigurnost na planinarskim stazama i unapređenu mobilnost spasilačkih timova. Ovo u praksi podrazumeva nabavku audio-vizuelne opreme i tehnike za opremanje sale za edukaciju i prezentacije u okviru Planinarskog doma u Rastištu, zatim edukaciju članstva kluba, ali i dece školskog uzrasta o planinarstvu, opremanje eksponiranih delova staza u NP „Tara“ i nabavku dve adekvatne prikolice koje će omogućiti lakši prevoz spasilačke opreme do nepristupačnih terena u slučaju eventualnih intervencija.

PK Tara
Foto: PK Tara, fejsbuk

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo još jednom prošli na konkursu Ministarstva odbrane. Drago nam je da ljudi u Ministarstvu prepoznaju naše aktivnosti kao važne i dan iz godine u godinu pomažu da se adekvatno opremimo za različite situacije. Tehnika i oprema koju nabavljamo kroz ovaj projekat izuzetno će nam značiti za naše buduće aktivnosti. Opremanjem edukacione sale u okviru Planinarskog doma praktično ćemo zaokružiti rekonstrukciju ovog objekta i sa sigurnošću možemo reći da je to sada jedan od najbolje opremljenih i uređenih domova u našoj zemlji“, rekao je predsednik PK Tara Nenad Lečić.

U okviru projekta biće sprovedene dve edukacije. Jedna se odnosi na edukaciju članova kluba, odnosno na osnovnu planinarsku obuku, dok će druga biti promocija planinarstva kao izbornog predmeta u školama.

PK Tara
Foto: PK Tara, fejsbuk

„Okupićemo odgovarajući broj dece školskog uzrasta, ali i nastavno osoblje i izneti im koncept planinarstva u školama. Ovu radionicu vodiće Andrej Ivošev, predsednik komisije za rad sa mladima u Planinarskom savezu Srbije“, kaže Lečić.

Važan deo projekta je i opremanje eksponiranih delova na izabranim stazama u NP Tara.

„To su staze koje su malo komplikovanije za korišćenje pa će se na nekim njihovim delovima dodati sajle, gelenderi i slična oprema kako bi se povećala sigurnost korisnika. Na kraju ćemo nabaviti i dve adekvatne prikolice, jednu za transport i drugu mobilnu koja se kači na kvad. Ovo će u velikoj meri olakšati transport opreme na različite terene prilikom intervencija, a imali smo ih dosta u prethodnom periodu“, ističe Lečić.

Projekat traje 4 meseca, a realizacija je otpočela.

Planinarski klub Tara pored ovog projekta uporedo realizuje i nekoliko projekata koji se finsniraju iz sredstava EU. Prema ovim parametrima PK Tara jedan je od najuspešnijih sportskih organizacija u Srbiji u kontekstu projektnog menadžmenta.

Izvor: Drina info

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.