Zlatibor jedan od domaćina svetskog motociklističkog šampionata

ZLATIBOR-Jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog of-roud motociklističkog šampionata  “Xross Hard Enduro“ reli,biće održana od 18. do 21. maja na obroncima Zlatibora, Tare i Mokre Gore uz učešće više od 300 takmičara iz celog sveta.

Branislav Đurić, idejni pokretač i organizator ove hard enduro moto trke, je naglasio da se trke održavaju od 2014. godine.  

„Ovaj sport i manifestacija su novost u Srbiji i jedna od najatraktivnih disciplina. Iz krovne svetske organizacije bili su oduševljeni kada su se upoznali sa stazom i uslovima ovde pre nego što je doneta odluka da takmičenje bude održano kod nas“ , istakao je Đurić.

Pokrovitelj trke je Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije .
Ministarka Tatjana Matić je istakla da je čast za našu zemlju što ove godine ima
priliku da prvi put u istoriji moto-sporta u Srbiji održi trku koja će biti deo svetskog “Hard Enduro“ šampionata. 

“Ovo takmičenje će svakako otvoriti jedno novo poglavlje u razvoju turizma u našoj zemlji, pre svega sportsko-rekreativnog i planinskog turizma i dodatno će pozicionirati Srbiju kao značajnu svetsku turističku destinaciju i posebno naš prelepi Zlatibor”,rekla je ministarka Tatjana Matić.

Ministarka Matić je iznela podatke da je Srbija u prethodnoj godini imala rekordan devizni priliv od turizma u iznosu od preko milijardu i 560 miliona evra, a da je Zlatibor posetilo više od 395 hiljada turista.

„Prošle godine smo u Srbiji imali preko 2,6 miliona posetilaca odnosno turista, preko osam miliona noćenja i verujem da ćemo sve te brojke ove godine i nadmašiti“, zaključila je Matićeva.

Opština Čajetina biće domaćin trke.

„Upustili smo se u organizaciju jedne međunarodne enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma i onog na najvišem svetskom nivou. Ovo je jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i cele naše zemlje“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Srbija je jedna od osam zemalja u kojoj će se u ovoj godini voziti hard enduro trke svetskog šampionata. A na Zlatiboru će u maju biti ispisano novo poglavlje istorije moto sporta u Srbiji, budući da nikada do sada u našoj zemlji nije vožena trka svetskog šampionata u moto sprotovima.
Organizatori očekuju nekoliko stotina takmičara iz celog sveta, među kojima i profesionalne timove koji su u samom vrhu ovog sporta, kao i hiljade gledalaca koji će posmatrati ovaj moto šou na srpskim planinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.