Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege raspisao je konkurs za učešće na Interakcija 2022.

POŽEGA-Sedamnaesto izdanje studentskog filmskog kampa Interakcija biće održano od 8. do 24. avgusta 2022. godine, u okviru koga će petnaest učesnika podeljeni u tri ekipe, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije (Čačak, Požega, Užice), snimiti tri kratka kreativna dokumentarna filma. Na konkurs za učešće na kampu , koji je otvoren do 30. aprila, mogu se prijaviti studenti režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma.

foto.interakcija

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, Filmart nastavlja sa realizacijom edukativnog programa posvećenog dokumentarnom filmu. Program Interakcija: radionica dokumentarnog filma biće realizovan  od 17. do 24. avgusta 2022. godine, u okviru koga će učesnici imati priliku da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce. Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima  radionice će podeliti Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival itd.), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, kao i dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prizanai i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

foto.interakcija

  Pravo učešća na konkursu imaju  filmski profesionalci, studenti filmskih akademija, kao i svi oni koji žele da unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma ili da sa našim tutorima –  razvijaju svoje dokumentarce. Konkurs za radionicu biće otvoren do 10. juna 2022. godine. 

Godinama učestvujući u produkciji i promociji kratkog dokumentarnog filma NFC Filmart uočivši zainteresovanost publike za kratku formu, kao i strast autora da nam se obrate poetikom minimalizma, ove 2022. godine, pokreće Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma . Tokom festivala biće prikazani kratki dokumentarci prikazani i nagrađeni na najznačajnijim festivalima širom sveta.

foto.interakcija

Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj: Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA). Radionicu (masterklas)  pohađalo je 128 učesnika iz 46 zemalja, a dosadašnji predavači su bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.