Želja prevazilazi mogućnosti (VIDEO)

MAČKAT – U selu Mačkat u blizini Užica nalazi se dvorac koji izgrađen pre skoro 100 godina.

Izgradio ga je Ratko Šopalović borac Prvog svetskog rata, koji je na Kajmakčalanu zadobio poslednji i najtežu ranu.

„Na proboju Solunskog fronta on je nastradao, izgubio je oba oka od granate. Nakon povrede bio je smešten u bolnici. Kralj je obilazio ranjenike, i zapazio je ovog mladog čoveka koji je ostao bez vida“, rekao je protojerej – stavrofor Radojica Vasiljević.


Prema rečima sveštenika nakon završetka Prvog svetskog rata, kralj je dolazio na Zlatibor, raspitivao se gde je mladić koji je izgubio vid i tražio da mu ga dovedu. Kružile su priče da mu je on i sagradio dvorac, što nije tačno.

„Nije kralj sagradio ovaj dvorac, nego je kralj njega zaposlio i dao mu vojne kantine u Čačku i Sarajevu da sa njima radi. Od tog rada on je počeo da zarađuje novac i bila mu je želja da sagradi objekat kakav je video dok je bio u izgnanstvu u Solunu“ , dodao je Radojica.

Dvorac još nema status materijalne baštine, njegovo održavanje i obnova preskupi su za potomke, pa će u najskorije vreme biti stavljen pod Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu kako bi bio sačuvan.

„Postupak se sprovodi u okviru projekta finansiranog od strane Ministarstva kulture i informisanja, takođe tokom prethodna dva meseca izvršena su tehnička snimanja na objektu, kako bi se pripremila neophodna dokumentacija za njegovu zaštitu i u narednih godinu dana može biti uvršćen u nepokretno kulturno dobro“ istakla je VD direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.


Jedini potomak koji je ostao u dvorcu da živi je Gvozden Šopalović on je najmlađi od pet Ratkovih sinova.


„Detinjstvo je bilo lepo do njegove smrti, nažalost posle toga život nam se promenio. Dobijao sam malu porodičnu penziju od koje nismo mogli da živimo, život je postao jako težak“ kaže Ratkov sin Gvozden Šopalović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.