Dopisnici Prve TV priznanje „Cvet jednakosti“ (VIDEO)

UŽICE – Sveukupni pobednik novinarskog konkursa „Cvet jednakosti“, koji već petu godinu dodeljuje Udruženje distrofičara Užice, je Zorica Savić dopisnik TV Prve kojoj je pripala i nagrada za najbolji prilog u elektronskim medijima o čačanskom paraolimpijcu Lazaru Filipoviću.

U kategoriji online medija nagrada je dodeljena Sonji Urošević koja piše za niški portal „Megafon“, a čiji tekst se odnosi na angažovanje osoba sa invaliditetom u kreativnom stvaralaštvu.

Nagrada za najbolji radijski prilog nije dodeljena, jer jedini prilog koji je stigao na konkurs, po oceni žirija nije zadovoljio kriterijume, dok na konkurs u kategoriji štampanih medija nije stigao nijedan tekst.

„Žiri zbog negovanja kvaliteta i nepodilaženja pogrešnom gledištu na osobe sa invalidtetom zadržava pravo da ne dodeli nagradu. Naš cilj je da dodelimo nagradu za kvalitetno predstavljanje osoba sa invaliditetom u medijima, a ne za gledanost. Probaćemo ove godine da organizujemo trening na kome ćemo objasniti šta je bitno da novinari u svom viđenju promene kako bi se promenila i slika o osobama sa invaliditetom“ , istakao je PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Čedomir Cicović.

On je podsetio da je cilj konkursa da se podrže najbolji medijski prilozi koji afirmišu socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu njihove potencijale, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost.

Prva nagrada na literarnom konkursu pripala je Nikoli Milovanović iz Užičke gimnazije, druga Ani Vlasonjić iz Medicinske škole, a treća Jasni Kozici, takođe iz Medicinske škole.

„Pristigao je značajan broj kvalitentnih radova i primetili smo da se menja percepcija položaja osoba sa invaliditetom. Ovaj konkurs pokazuje da srednjoškolci doživljavaju osobe sa invaliditetom kao one koji stoje rame uz rame sa njima. Mislim da bi Tijana, u čiju čast se ovaj konkurs i raspisuje, bila zadovoljna“, rekla je članica komisije i profesorka srpskog jezika Biljana Grujučić.

Specijalno priznanje „Cvet jednakosti“ pripalo je ove godine prvoj predsednici i osnivaču Udruženja cerebralne i dečije paralize Vujani Ilić.
Završno veče manifestacije „Kikini dani“ koju organizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga iz Užica u znak sećanja na Tijanu Petrović Kiku (1985 – 2013), dugogodišnju portparolku tog udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom biće održano u ponedeljak u 17 časova u Gradskom kulturnom centru Užice kada će nagrade biti i uručene.

You may also like...