Kako zaustaviti divlju gradnju u Srbiji (video)

 UŽICE – Državni sekretar u Ministarstvu prostornog planiranja Srđan Beli izjavio je u Užicu da jedino prostorno planskom dokumentacijom i detaljnim urbanističkim planovima može da se spreči  dalje ne namensko upravljanje zemljištem u Srbiji,koje vodi u haos i etiketira nas kao jedan od negativnih primera u celoj Evropi.

 

arhitekte „Srbija ima strateško opredeljenje da ne sme da smanjuje agrarne površine.Međutim, urbane celine se toliko šire,Zlatibor je jedan od negativnih primera takvog širenja,tako da moramo hitno da to uredimo kroz prostorno plansku dokumentaciju i kroz planiranje namene zemljišta u Srbiji“,istako je Beli na petom naučno-stručnom skupu „Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja“,koji se održava u Užicu.

Beli je naglasio da problem sprečavanja divlje gradnje ima koren i u mentalitetu i praksi u Srbiji, koja je omogućena i kroz pravnu proceduru.

„Za legalnu nabavku dokumentacije za gradnju potrebno je 2,5 hiljade evra, a za legalizaciju samo 600 evra.Kroz zakonska akta je omogućeno da svaki objekat koji se nelegalno sagradi moćiće da se kad tad legalizuje.Takvu praksu moramo da prekinemo i da kažemo od danas divlja gradnja ne sme da postoji i da se svaki pokušaj u startu spreči“,istakao je Beli.

Na skupu u Užicu u naredna tri dana biće reči o pravnom i institucionalnom okviru upravljanja zemljištem, sektorskom pristupu u upravljanju zemljištem, novim instrumentima i tendencijama u ovoj oblasti.

Rukovodilac Odeljenja prostornog i urbanističkog planiranja Direkcije za izgradnju Ruža Penezić ističe značaj ovakvih skupova .

„Direkcija je prošle godine zahvaljujući primeni novih tendencija na Međunarodnom salonu urbanizma dobila prvu nagradu za Strategiju integralnog razvoja centralne gradske zone Užica.Takođe uspeli smo da implementiramo određene instrumente u planiranju, koji će dovesti do realizacije strateških planskih dokumenata“, kaže Penezićeva.

Organizatori naučno-stučnog skupa su Agencija prostornih planera Srbije, Geografski fakultet Beograd ,Republička agencija za prostorno planiranje , ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i građevinarstva i urbanizma, opština Čajetina i Grad Užice.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.