Za mere energetske efikasnosti 45 miliona dinara (VIDEO)

UŽICE – Iz budžeta grada Užica izdvojeno je 45 miliona dinara za mere energetske efikasnosti, što je za 5 miliona više nego prethodne godine.

Prema rečima gradonačelnice Jelene Raković Radivojević, Užice će u konkurs ministarstva biti uključeno po modelu koji predviđa sufinansiranje zamene stolarije i izrade spoljne izolacije koji grad realizuje već sedmu godinu zaredom.

„Dodatna sredstva Ministarstva rudarstva i energetike omogućiće da subvencije dobije veći broj naših sugrađana uz mogućnost proširenja zona po poreskim rešenjima, čime bi se dodatno poboljšao kvalitet vazduha u gradu, što je i bio inicijalni cilj raspisivanja prvog poziva 2015. godine“, rekla je gradonačelnica.

Ona dodaje da je Užice gas u akciji „Užice čistiji grad“, u cilju smanjenja aerozagađenja, odobrio akciju gde će cena priključka za gas ove godine biti 450 evra plus pdv.

„Tender o merama energetske efikasnosti javnih objekata, a koji donira švajcarska ambasada, završen je. Koliko znamo, izabran je jedan ponuđač, a kada će krenuti sa realizacijom to zavisi od njih. Što se tiče sanacije javnih objekata, misli se prvenstveno na osnovne škole“, kaže članica gradskog veća Nada Jovičić.

Član gradskog veća Ivan Stanisavljević kaže da se i ove godine nastavlja pošumljavanje novih zelenih površina.

„Uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine i ministarke Irene Vujović, nastavljamo pošumljavanje, a ove godine ćemo pošumiti nešto više od dva hektara u našem gradu i to na pet parcela koje se nalaze na Pori, u Omladinskoj ulici, Ibiševom guvnu i u Krčagovu“, rekao je Stanisavljević.

Grad ove godine dobija 5.150 novih sadnica.

„Površina je manja nego prethodnih godina zato što našim generalnim urbanističkim planom trenutno nemamo površina u vlasništvu grada Užica koje bi mogli da pošumimo“, objašnjava Stanisavljević.

Zamena stolarije, izrada spoljne izolacije, nabavka kotlova na gas i peleta, mere su kojima je prošle godine bilo obuhvaćeno oko 500 korisnika, a uz uvećana budžetska sredstva grada i očekivanu podršku Ministarstva rudarstva i energetike taj broj ove godine biće sigurno značajno veći.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.