Održivi razvoj za sve-Kako rešiti problem nedovoljnog obuhvata dece predškolskim obrazovanjem (VIDEO)

UŽICE-Ciljevi Strategije održivog razvoja u direktnoj su vezi sa ostvarivanjem prava deteta i u skladu su sa Konvencijom o pravima deteta i vrednostima na kojima se ona zasniva.Jedan od ciljeva je obezbediti  inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovisati mogućnost celoživotnog učenja.

Srbija se ciljevima strategije  održivog razvoja obavezala da će povećati obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i  to ne samo pripremnim obaveznim predškolskim programom,već da će obuhvatiti i decu od tri godine do polaska u pripremni predškolski program.

„To je veoma važno za emocionalni ,psihofizički ,intelektuelni razvoj dece.Zato se boravak dece u vrtiću ne smatra samo čuvanjem,već je to obrazovno vaspitni proces u kome je važno da dete učestvuje“ ,ističe direktorka programa Užičkog centra za prava deteta Jelena Žunić Cicvarić .

U Užicu kao i u Srbiji obuhvat obaveznog predškolskog obrazovanja je visok oko 97 odsto,  a u Užicu čak oko 99 odsto.Ipak u ukupnom predškolskom vaspitanju učestvuje dosta manje dece oko 50 odsto ,a u Užicu oko 65 odsto.

Veliki problem predstavlja neadekvatna mreža predškolskih ustanova i nedovoljni kapaciteti.U Užicu svake godine od 180 do 22o dece ne bude upisano u vrtiće iako su u proteklom periodu kapaciteti povećani za oko 300 mesta, još uvek su nedovoljni.

„Trenutno nam je potreban jedan novi objekat sa 300 mesta kako bi rasteretili postojeće grupe koje su maksimalno popunjene,pa čak negde i preko normativa“,kaže direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović.

Po rečima gradskog većnika Ratka Trmčića u Užicu je veliki problem gde naći prostor za izgradnju novog vrtića.

„Trenutno je u izradi projekat za otvaranje jednog vrtića i nadam se da će uskoro početi i njegova realizacija“ , ističe Trmčić.

Nedostatak kapaciteta dovodi do povećanja broja dece u grupama što se odražava na kvalitet rada sa decom u predškolskim ustanovama.

„Kršenjem normativa ne može da se ostvari kvalitetan vaspitno obrazovni rad za svu decu“ ,naglašava direktorka programa Užičkog centra za prava deteta Jelena Žunić Cicvarić.

Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović ističe da najveće prekoračenje normativa je u najlađim grupama ,dok je u starijim malo manje dece preko propisane granice ,a da je proširenje kapaciteta jedini način da se ovaj problem reši.

Proširenje kapaciteta je jedan ali ne jedini način za rešavanje problema nedovoljnog obuhvata dece predškolskim obrazovanjem,smatra direktorka programa Užičkog centra za prava deteta Jelena Žunić Cicvarić .

„Potrebno je ponuditi različite modaliteta predškolskog obrazovanja u smislu poludnevnog ili četvoročasovnog ,jer nemaju sva deca potrebu da idu na celodnevni,osmočasovni program u vrtiću.Takođe,bitno je da se u obezbeđivanje predškolskog obrazovanja uključi privatni sektor,privatne vaspitno obrazovne ustanove“ ,ističe Žunić Cicvarić.

U Užicu postoji samo jedan  privatni vrtić  koji je 2018.godine dobio verifikaciju  Ministarstva prosvete za prijem dece jaslenog, vrtićkog i predškolskog uzrasta.

 Imaju  saradnju sa gradom  pa  su cene boravka dece u vrtiću ili predškolskoj grupi iste kao i u državnom vrtiću,a prednost pri prijemu imaju deca koja se nalaze na listi čekanja u Predškolskoj ustanovi Užice.Ipak ,potreba za ovom vrstom privatno javnog partnerstva i dalje postoji,ali u lokalnoj samoupravi ističu da nema zainteresovanih ali ni javnog poziva o saradnji iako nude pomoć.

„Do sada nije bilo zainteresovanih,verovatno jer nije jednostavna procedura ,ali lokalna samouprava svim zainteresovanim stoji na raspolaganju i maksimalno će im pomoći“ ,ističe član Gradskog veća Užica za društvene delatnosti Ratko Trmčić .

Odgovornost za kvalitetno obrazovanje i promociju mogućnosti celoživotnog učenja je na institucijama,udruženjima, građanskom sektoru  ,kako  bi se ciljevi održivog razvoja koji predstavljaju koncenzus mogli  brže i efikasnije ostvariti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.