„Parče hleba, parče neba“ slogan 27. JPF-a (VIDEO)

UŽICE – Od 1. do 7. novembra održavaće se 27. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“. Pod sloganom „Parče hleba, parče neba“ festival koji je postao jedan od zaštitnih znakova grada Užica obuhvatiće sedam predstava pozorišnih grupa iz regiona.

Prema rečima selektora, Bojana Munjina, makar pet od sedam predstava koje čine program bave se trenutnim društvenim problemima.

„Današnje teško vreme svi osećamo. Tehnološko ubrzanje, nedostojan život, ratovi, nasilje i apatija… Sve je to tužna freska koju svakodnevno gledamo. Morali smo da sa predstavama u ponudi zaokružimo misao o vremenu, koja je iskazana kroz taj slogan „Parče hleba, parče neba“. Jer, pozorište je uvek težilo tome da pomaže društvu, tako je od vremena stare Grčke do danas“, kaže Munjin.

Direktoru festivala posebno je drago to što je i predstava užičkog Narodnog pozorišta „Mesec dana na selu“ ispunila kriterijume da se nađe u selekciji.

„Uvek sam selektoru postavljao zahtev da se ni naša, niti bilo koja predstava drugog pozorišta ne pojavi na festivalu ukoliko ne može ravnopravno konkurisati za pobedu. Nije svrha to da se predstava tek onako pojavi na ovom festivalu i da je publika vidi i to je to. Nisam gledao sve predstave iz ponude, ali je kvalitet zagarantovan. I naša publika digla je svoje afinitete na viši nivo, tako da će to nama biti domaći zadatak, a nadam se i korak napred“, kaže direktor festivala, Zoran Stamatović.

Gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević, veruje da festival nikada neće biti doveden u pitanje.

„Grad je uvek podržavao ovaj festival, jer kultura je potreba čoveka, čak i kada on toga nije svestan. Moto ovogodišnjeg festivala govori o nekom minimumu na koji svaki čovek ima pravo. U potrošačkom društvu čovek je uvučen u kandže niskih strasti i borbe za opstanak, ali i status. Parče neba ćemo nekako i uzeti, ali su putevi do hleba nekada trnoviti“, istakla je gradonačelnica.

U okviru festivala održaće se i nekoliko promocija književnih dela, kao i izložba Radovana Baje Vujovića i izložba posvećena liku i delu Mehmeda Meše Selimovića.

Kao svojevrsna uvertira festivalu od 11. do 14. oktobra održaće se šesta Revija predstava za decu, dok će se 16. oktobra održati muzički festival za decu.

Dečji festival kao uvertira za 27. JPF
Foto: Narodno pozorište Užice

Program 27. JPF „Bez prevoda“:

Utorak 1.novembar: Atelje 212 Beograd, Jelena Kajgo, „Rolerkoster“, režija Milica Kralj

Sreda 2.novembar: Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, Ljubomir Simović, „Čudo u Šarganu“,režija Jagoš Marković

Četvrtak 3.novembar: Zagrebačko kazalište mladih Zagreb, Mate Matišić, „Ja sam ona koja nisam“, režija Paolo Madjeli

Petak 4.novembar: Narodno pozorište Užice, Ivan Turgenjev, „Mesec dana na selu“,režija Milan Nešković

Subota 5.novembar: Pozorište Prijedor, Gledališče Koper,Teatro Capodistria, Goran Vojnović, „Jugoslavija, moja otadžbina“, režija Marko Misirača

Nedelja 6.novembar: Grdsko pozorište Podgorica, Festival Barski ljetopis, Stevan Koprivica, „Bez portfelja“, režija Branislav Mićunović

Ponedeljak 7.novembar: Narodno pozorište Beograd, Lav Nikolajevič Tolstoj, „Rat i mir“, režija Boris Liješević

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.