Vulin:Radno sposobni moraće da zarade socijalnu pomoć (video)

ZLATIBOR-Država Srbija je prošle godine isplatila oko 14 milijardi dinara novčane socijalne pomoći,koja nisu bila dovoljna da zaštite primaoce od siromaštva,pa se sada pristupa radnoj aktivaciji korisnika socijalna pomoći,kao jedinom efikasnom rešenju,izjavio je ministar za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na konferenciji na Zlatiboru povodom početka projekta “Podrška inovativnom mehanizmu radnog angažmana socijalno ugroženog stanovništva”.

 

“U maju Srbija je za 122355 radno sposobnih korisnika isplatila milijardu i 220miliona dinara socijalne pomoći.To su ogromna sredstava,a prosek primanja socijalne pomoći u Srbiji je 4 godine.Želimo da pružimo priliku radno sposobnim korisnicima da zarade socijalnu pomoć i svojim radom promene svoj status”,rekao je Vulin.

 

Vulin je najavio da se u tom smeru prave i odredbe Novog zakona o socijalnoj zaštiti,po kome će socijalna pomoć biti povezana sa motivacijom kroz rad ili neki drugi vid aktivacije korisnika.

Cilj projekta  ,po rečima predsednice Udruženja građana “Duga” Vesne Civrić,koji je danas otpočeo edukacijom na Zlatiboru,je podrška uspostavljanju nove inovativne usluge kao mehanizma i modela rada koji će,kroz radni angažman ,obezbediti unapređenje položaja i kvaliteta života socijalno ugroženih osoba,kao i promovisanje inovacije u cilju ekonomičnijeg trošenja sredstava opredeljenih za socijalnu zaštitu.

“Samo radnim angazovanjem vraća se dostojanstvo čoveku,jer socijalna davanja trebaju da budu samo trenutno stanje dok je čovek u problemu”,kaže Civrićeva čije udruženje “Duga” iz Ade realizuje ovaj projekat u kome učestvuje 15 opština iz Srbije.

 

Ministarstvo za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja sufinansira projekat sa 1.145.000 dinara ,a u opštinama će biti otvorene kancelarije za smanjenje siromaštva,koje za sada postoje  u Adi,Novom Bečeju,Plandištu,Crnji i Pećincima.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.