Vozač u desetoj deceniji života (VIDEO)

POŽEGA – Miloš Nikitović iz Požege ni u desetoj deceniji života ne odustaje od automobilskog volana. Ovaj 92-godišnjak radni vek proveo je kao vozač, tako da mu je automobil deo života skoro sedam decenija i danas ga smatraju najstarijim aktivnim vozačem u Srbiji.

Miloš je položio vozački ispit u vojsci još početkom 50-ih godina prošlog veka. Automobil mu je sve do odlaska u penziju bio i glavno sredstvo za rad.

„Vozio sam mesec dana sanitet, a posle sam se preko konkursa prijavio u Gorobilje, gde sam radio 35 godina kao vozač“, kaže Miloš.

Ističe da je na prethodnom testiranju za produženje vozačke dozvole pokazao izuzetne rezultate.

„Rekli su mi da sam pokazao nadprosečnu inteligenciju i izdali su mi dozvolu na dve godine“, dodaje on.

Miloš Nikitović
Foto: ZooMUE

Ipak, ne krije da je tokom vozačke karijere pravio i prekršaje i da mu radar nije bio dobar drug.

„Tu sam dosta kazni platio, ali mi je direktor bio dobar pa mi je overavao ceduljice pa sam naplaćivao“, kaže kroz smeh.

Kao vozač u ovim godinama Miloš je svojevrsni fenomen njegovim sugrađanima.

„Važno je da on funkcioniše kako treba i da ne ugrožava nikoga. Ako želi da i dalje vozi, onda u redu. A ako mu je neko pdoružio dozvolu tek onako, onda nešto u sistemu nije u redu“, smatra jedanod Požežana.

Sa druge strane, psiholog Zoran Dimitrijević, koji je i sam član komisije za vozače, smatra da je neophodno da zakonodavstvo po pitanju starosne dobi za vozače bude rigoroznije, kako bi se izbegli potencijalni rizici po sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

„Sposobnost se ogleda u adekvatnom ponašanju u datoj situaciji, u fizičkoj i psihičkoj sposobnosti za tako nešto, a ne u pravolinijskoj vožnji. Ako dečko od 17 godina nije sposoban za vozačku dozvolu, a svakako je u boljem fizičkom i psihičkom stanju nego ja ili neko stariji od mene više od 20 godina, onda sigurno nije ni neko ko je u tako zreloj životnoj dobi“, smatra Milivojević.

Miloš kaže da automobil ne vozi više tako često i da mu je učestalija praksa svakodnevna šetnja do Skrapeža i nazad. Kaže da su glavni razlozi tome nesavesna vožnja mlađih vozača i činjenica da je mnogo više automobila na ulicama nego nekada.

You may also like...

1 Response

  1. Vlade Kremić каже:

    Stari vozači su najsigurniji i njima je auto neophodan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.