Užice na trasi auto-puta Beograd – Sarajevo

UŽICE – Projektanti Saobraćajnog instituta CIP predstavili su danas u Užicu deo trase budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo koji prolazi preko teritorije Užica.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je ovaj auto-put „još jedan način otvaranja našeg grada prema svetu“.

„Upoznati smo sa predlogom kuda trasa treba da prođe, razgovarali smo o potrebama našeg grada, pre svega kada se radi o lokacijama petlji za uključenje, odnosno isključenje sa auto-puta koje treba da budu u funkciji razvoja našeg grada“, objasnio je Petković i dodao da bi „petlja u Zlakusi trebalo da bude u funkciji razvoja sevojničkog polja gde bi se otvorile mogućnosti da tu za nekoliko godina podižemo industrijska postrojenja.“

Užički gradonačelnik je podsetio da je Republika Srbija sa Turskom dogovorila finansiranje projekta za auto-put ovom trasom i izrazio uverenje da će, nakon završetka projekta, „naša država obezbediti i novac za njegovu izgradnju“.

Direktor Zavoda za saobraćajnice Saobraćajnog instituta CIP, Novica Stevanović naveo je da je pre deset godina urađen Generalni projekat auto-puta Požega-Kotroman, a ove godine je CIP zaključio ugovor sa turskom firmom Tašjapi za izradu Prostornog plana područja posebne namene i za izradu idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje.

„Izgradnjom ove saobraćajnice značajno će se povećati bezbednost u saobraćaju, povećati stepen zaštite životne sredine i ubrzati privredni i društveni razvoj ovog područja“, naveo je Stevanović.

Deonica od Požege do Kotromana biće duga oko 60 kilometara i vezivaće se u Prilipcu na auto-put Beograd-Južni Jadran. S obzirom na to da je ovo vrlo teška trasa koja ima planinsku konfiguraciju terena biće izgrađen veliki broj tunela i mostova. Oko 40 % trase će biti pod objektima, a veza naselja sa saobraćajnicom će biti na području Zlakuse i Mačkata.

You may also like...