U subotu akcija „Cvet koji život znači“

UŽICE-U subotu, 14. maja od 8 do 12 časova u ulici Dimitrija Tucovića, održaće se 20. ulična akcija prodaje cveća namenjena Fondu Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke “Jefimija“.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, 2020. godine je registrovano 4.636 novoobolelih i 1.665 umrlih žena od raka dojke. Na žalost, po smrtnosti od raka dojke, Srbija se Crnom Gorom sada nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi.

foto.grad uzice

Od kako postoji “Jefimija“, od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke. Zvanični podaci pokazuju da je 2014. godine smrtnost u našem okrugu bila za čitavih 8% manja u odnosu na centralnu Srbiju. To znači da na svakih sto žena, kod nas preživi njih osam više.
„Sve je to rezultat naših zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama“,navodi se u saopštenju.

Akciju, kao i svake godine podržavaju Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Zdravstveni centar i Opšta bonica Užice i grad Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.