Trka za zdravlje ukazala na značaj prevencije u borbi sa rakom dojke (VIDEO)

UŽICE – Po treći put u Srbiji je održana „Trka za zdravlje“, manifestacija posvećena ženama obolelim od raka dojke, kao i podizanju svesti žena o značaju preventivnih pregleda. Priredba je održana u Užicu, u organizaciji Savetovališta za žene obolele od raka dojke Jefimija, a tom prilikom simbolično su u vazduh pušteni ružičasti baloni, kojima je odata pošta svim ženama koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Jedna od osnovnih poruka ove akcije jeste podizanje svesti javnosti o vidljivosti ove bolesti, koja više nije tabu tema i s kojom je moguće izboriti se.

„Mnoge žene imaju i kvalitetniji život nego što su imale pre bolesti, jer se konačno okreću same sebi, dok su ranije bile okrenute isključivo drugima, tako da su u njihove porodice zadovoljnije“, kaže doktor Maja Gulan.

Prema istraživanjima, nasledni faktori su u svega 10 odsto uzročnici ove bolesti, dok se ostali činioci tiču načina života. To često nisu samo fizički, već i psihički faktori, tako da je promena stila života jedan od glavnih preduslova za adekvatan povratak posle lečenja.

Vrednost zdravlja često biva stavljena u drugi plan usled svakodnevnog ritma življenja, a često se shvata tek kada biva ugroženo.

„Treba da uživamo u šetnji, rekreaciji, trčanju, jednom rečju u druženju, kao što je ovo koje nas je okupilo ovom prilikom. treba da budemo u zajednici, a ne da se izolujemo i osamljujemo „, kaže predsednica Savetovališta Jefimija, Slavica Simić.

Jefimija Užice
Foto: ZooMUE

Savetovalište Jefimija postoji više od 20 godina, a sudeći prema reakcijama okoline, njegov značaj prepoznaje čitava lokalna zajednica.

„Njihovo iskustvo i znanje koje imaju daju jasan znak da sa ovom bolešću može da se živi“, izjavio je Slobodan Grbić iz Gradskog veća Užica.

Primarni korak u borbi protiv raka dojke jesu preventivni pregledi, a kao važni segmenti ističu se još rana dijagnostika, dostupnost lečenja, inovativni lekovi i psiho socijalna podrška obolelim ženama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.