Problem na putu Seljašnica Jabuka (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Put od prijepoljskog naselja Seljašnica, ka Jabuci, dug oko 15 kilometara, nekada je bio glavna veza sa Pljevljima, odnosno, današnjim Graničnim prelazom na Jabuci. Nova magistrala odvela je putnike i vozila na drugu  stranu, a meštane koji žive na tom potezu ostavila sa starim, dotrajalim putem ali problemom koji se otvara uoči zime, koja je na pragu.

Svi koji su putovali ka Crnoj Gori, odnosno ka Pljevljima, do 1974. godine išli su ovim putem, kroz živopisna prijepoljska sela. Tada je napravljena nova magistrala na susednom brdu, a ovaj put pao je u drugi plan. Ipak, vrlo često navigacija putnike navodi na ovu trasu, pa je ova deonica veoma prometna.

“Svaki ptu kad je u dobrom stanju dobar je za meštane, za selo,za lokalno stanovništvo. Ovo je stari magistralni put koji je povezivao Prijepolje i Pljevlja, sada povezuje nekoliko sela. Treba ga maker popraviti, ako ne u celosti uraditi”, kaže Nebojša Dosković, meštanin prijepoljskog sela Zvijezd.

“Što se tiče kvaliteta puta ods Seljašnice ka Jabuci, do Savinog lakta, nema više kvadratni metar asflata da valja, sve je uništeno, urnisano. Ovaj put je urađen 70-tih godina i to je alternativni put za Pljevlja i Žabljak,” dodaje Bogdan Dosković iz sela Zvijezd.

Meštani su se više puta obraćali lokalnoj samoupravi i nadležnim službama, ali se sve završilo na obećanjima. I nedavno su pisali projepoljskoj opštini.

“Zahtevamo da stručne službe izađu na teren i pogledaju kakvog je kvaliteta put, odnosno koliko je uništen. Inače sve je zaraslo u granje da nema šanse da se mimoiđu dva automobila,” kaže Dosković.

Pored lošeg asflata uoči zime, koja je ovde surova, brine ih i čišćenje puta.

“Zimi kada se ove tanke grane saviju i padnu na put, zatvore ga i možete samo peške da prođete. Ovde ima dosta stanovništva koje je starije od 70 godina i vrlo često im treba medicinska pomoć. Bilo je situacija da su na zaprežnim kolima morali da spuštaju bolesnike”, kaže Džaid Tahitović, iz sela Zvijezd.

Već sada su im rekli da ukoliko granje ne bude posečeno, mašine neće čistiti taj put tokom zime. Džaid Tahirović kaže da su spremni da pomognu u radovima, ali da nisu u mogućnosti sami da reše ovaj problem.

“Deset motora na autombilima je tu stradalo. Oni to daju nekom iz Prijepolja, da pokrpi te rupe i posle dve, tri godine to opet propadne, jer tu nema nikakvog kvaliteta. Kažu niko se nije javio na tender. Nađite nekog, platite malo više, neka se to uradi,” priča Džaid.

U ovom zaseoku je više od sto domaćinstava, a put od Seljašnice ka Jabuci koriste i meštani okolnih sela.

U međuvremenu građani ovog naselja razgovarali su sa predsednikom opštine Prijepolje Vladimirom Babićem i dogovorili su kako da reše problem propalog puta. Dogovoreno je da se što pre reaguje, u zavisnosti od vremenskih uslova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.