Stopića pećina premašila rekordnih 100.000 posetilaca

ZLATIBOR- Stopića pećina na području zlatiborskog sela Rožanstva, najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, imala je od početka ove godine do polovine septembra više od 100.000 posetilaca. To je apsolutni rekord u  posećenosti ove pećine od njenog otvaranja,saopšteno je iz TO Zlatibor.

Tokom 2019. godine Stopića pećinu je posetilo ukupno 90.600 posetilaca, što je bio dotadašnji godišnji rekord. A sada za nepunu godinu, u devet proteklih meseci nepovoljnih za turizam zbog pandemije, zabeležen je još veći broj poseta.

foto.TO Zlatibor

„Turistička organizacija Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine i na zaštićenom području, kao i u promociju ovog izuzetnog turističkog lokaliteta. Tokom ove godine proširena je sa oko 80 metara novih
uređenih staza uz atraktivne bigrene kade, duboke i do 7,5 metara. Prošireni deo raspolaže bogatim pećinskim ukrasima što pećinu čini još izazovnijom i interesantnijom za obilazak. Urađena je i podvodna rasveta, kao i rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini.
Sve ta ulaganja doprinose da gosti koji su već posetili ovaj speleološki objekat ovde ponovo rado dolaze“,navodi se u saopštenju TO Zlatibor.

foto.TO Zlatibor

Zaštitni znak Stopića pećine predstavljaju bigrene kade,neobična udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim rumenkastim naborima u kojima se nakupi voda i kaskadno preliva stvarajući slapove.Tu su i vodopad “Izvor života“, bigreni tobogan, “džinovski lonci“,dugure i druge atrakcije.

Za posetu pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i prosvetne i naučno-istraživačke ustanove, kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici  obavljaju istraživanja u njoj.

Stopića pećina može se posetiti svakog dana od 9:30 do 18 časova,navodi se u saopštenju TO Zlatibor.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.