Mitrović: Opasnost od izlivenog mazuta svedena na minimum (VIDEO)

IVANJICA – „Istočili smo preostali mazut u Zavodu za rehabilitaciju i postavili barijere na reku koje zaustavljaju mazut koji je istekao. Dobra vest je da naftre mrlje ne postoje na području Arilja. Mislim da je situacija svedena na minimum i opasnosti više toliko nema“, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović povodom situacije u vezi sa izlivanjem mazuta u Moravicu.

Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica

On je za naš portal rekao da se još uvek nema potvrda o šteti biljnog i životinjskog sveta u Moravici, a da se od Zavoda za javno zdravlje iz Čačka do kraja dana ili sutra očekuju rezultati uzorkovanja vode i da li se ona može koristiti kao tehnička, za zalivanje i napajanje stoke.

„Moravica se uskoro mora očistiti, jer u svakoj uvali postoje prilične količine mazuta“, rekao je za Mitrović.

Kako je naveo, koja količina mazuta je u Moravici znaće se kada se istoče cisterne u toplani u Kosjeriću u koje je pretočen preostali mazut iz rezervoara u Zavodu za rehabilitaciju.

On je rekao da je u rezervoaru bilo oko 75 tona mazuta, a da je istočeno više od dve cisterne preostalog, kao i da je uzrok curenja, najverovatnije starost rezervoara.

„Prema nezvaničnim informacijama, rezervoari u Zavodu stari su više od 40 godina, najverovatnije su dotrajale instalacije, a kako je to dospelo u atmosfersku kanalizaciju i dalje do Moravice, to još ne možemo da kažemo“, zaključio je Mitrović.

You may also like...