SSP Užice: „Tužna slika Potpećkog jezera“

UŽICE – Povodom učestalog gomilanja velikih količina otpada na lančanici na Potpećkom jezeru užički odbor Stranke slobode i pravde izdao je saopštenje koje prenosimo u celosti:

„Kao i svake godine u vreme visokog vodostaja, svet obilaze tužne i sramotne slike pribojskog Potpećkog jezera, zatrpanog smećem.
Prošle godine su čak osvanule i na portalu Nacionalne Geografije u top 10 najružnijih slika zagađenja, kao deo tima neslavnih rekordera na globalnom nivou.

Smeće s divljih deponija donose u Lim nabujali planinski potoci i pritoke iz Srbije, Bosne i Crne Gore, jer je u pitanju pogranično područje.

Otpad na Potpećkom jezeru
Foto: ZooMUE

Na lancima uzvodno od hidroelektrane Potpeć ovog januara se prema proceni, zadržalo više od 15 000 metara kubnih razne vrste otpada, najviše plastike i plastične ambalaže, za čije ukljanjanje će biti potrebno skoro mesec dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Za uklanjanje otpada su angažovane službe EPSa, “Srbijavoda” i pribojske opštine, koje u ovu namenu troše ljudske i materijalne resurse jer smeće u ovom obimu ugrožava i rad elektrane, do čijih turbina ne sme da dopre. I tako se isti scenario ponavlja svake godine, decenijama već i pored ružne slike koja se šalje u svet, samo se povećava količina otpada i izdaci za njegovo uklanjanje i prevoženje, s pretovarne stanice u Bistrici u Užice, na odlganje na ionako već prepunu i nefunkcionalnu Regionalnu deponiju Duboko, koja se i sama polako ali sigurno pretvara u ekološku bombu.

Čitava situacija nije sramota i problem samo opštine Priboj, već i Užica, kao administrativnog i upravnog centra Zlatiborskog regiona u kome postoje nadležne službe plaćene za stučno pisanje projekta i učestvovanje na konkursima za finsiranje istih od strane međunarodnih fondova iz oblasti prekogranične saradnje. Takav jedan program bi imao za cilj kako edukaciju stanovništva, tako i unapređenje ili čak negde i uvođenje sistema ukljanjana otpada u ruralnim sredinama i obuhvatao bi teritoriju sliva Lima u čitavom pograničnom pojasu, za šta bez pomoći fondova ni jedna od opština nema dovoljno sredstava, niti kapaciteta da system izgradi.

I tako dok čekamo još jednu kišu ili otapanje snega, sve što doprinosi povećanju vodostaja Lima, čekamo i nove količine smeća i samo nastavljamo da šaljemo iste sramne slike u svet i trošimo sizifovski resurse ne rešavajući apsolutno ništa, jer imamo SNS vlast i SNS službe plaćene upravo za to – da ne rade ništa“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.