U Sjenici se sanira šteta nastala poplavama (VIDEO)

SJENICA – Reke su se na području Sjenice povukle u korita. Pao je i sneg, a stanovnici ovog mesta rade na saniranju štete.

Na području Peštera i Sjenice svi dobro znaju braću Pera i Tomu, alatničara i metalostrugara. Njihovu radionicu poplavila je reka Grabovica, skoro sav alat je uništen.

„U radionici je voda bila do preko kolena. Sa rudarskim čizmama nisma mogao proći do nje, jedino sa ribarskim. Bog zna kolika je šteta“, kaže Petar Vučinić.

„Imam 74 godine i ne plavim ovakvu poplavu, iako pamtim da je bilo izlivanja reke i ranije“, kaže njegov brat Tomislav.

I u kuću nekadašnjeg fudbalera Isa Stupljanina voda je naglo prodrla prethodne noći. Uspeli su nekako da je zaustave, kako ne bi napravila veću štetu.

„Poplava je naglo naišla. Voda je ušla u sobu, laminat će morati da se menja. Bilo nas je 20, kao jedna duša, pomagali smo jedni drugima, podizali kuče“, kaže Iso.

Nivo vode u kućama bio je najmanje 20 centimetara, što je bilo dovoljno da se uništi nameštaj. Danas pokušavaju da mašinama izvuku vlagu mašinama koliko je to moguće, zbog niskih temperatura.

„Sve komode, frižider, zamrzivač, mašina za sudove, kuhinja kompletna… Voda je sve uništila“, kaže meštanin Admir Stupljanin.

Opština Sjenica formirala je komisiju koja će proceniti visinu štete, posle čega će se obratiti državnim organima.

„Jedan od uslova za dobijanje pomoći je da je veličina pričinjene štete najmanje 10 odsto budžeta planiranog za tekuću godinu, a on iznosi milion dinara“, kaže predsednik opštine, Munib Mujagić.

Oštećeni su i brojni putni pravci, na čijoj se sanaciji trenutno radi.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.