Još osam jedinki jelena dopremljeno na Zlatibor (VIDEO)

ZLATIBOR – Ponovno naseljavanje jelenske divljači na Zlatibor sprovodi se već drugu godinu. Do sada je naseljeno više od 40 jedinki ove divljači koja se, prema rečima nadležnih lica, veoma dobro prilagodila novom staništu. Međutim, brojni su izazovi koji ih očekuju tokom života izvan prihvatilišta.

Još pet košuta, dva mužjaka i jedan špizer dopremljeni su iz Vršačkog brega. Očekuje se da bi, zajedno sa jedinkama dopremljenim tokom januara i marta, trebalo da na leto budu pušteni iz repro centra.

„Očekujemo da najkasnije za tri meseca formiraju jedno krdo. Čim se to dogodi, pustićemo ih izvan repro centra. Već je počela nova trava, tako da na hranilice koje su izvan ograde jeleni iz prošlogodišnjeg krda sve ređe dolaze. Takođe, košute traže mesto gde će da se tele“, kaže upravnik Lovišta Zlatibor, Goran Radović.

Ukupan broj jedinki koje žive na Zlatiboru je 44, računajući one puštene izvan repro centra prošle godine, kao i jedno mladunče koje je nedavno došlo na svet.

„Ove godine imamo malo više košuta, tako da očekujemo i više prinova. Jednu smo imali prošle godine i kamere pokazuju da je tele još tu, živo i zdravo. Međutim, dve jedinke smo zimus izgubili. Jednu košutu su ubili psi lutalice, a jednog mladog jelena je ubio jači mužjak na hranilištu“, kaže Milun Melović, iz stručne službe Lovačkog udruženja Zlatibor Čajetina.

Na broj jelena u budućnosti može uticati i tzv. prirodna selekcija.

„To je neminovno, vuk će vršiti svoju ulogu u prirodi. Ali, populacije sisara uvek su stabilnije ukoliko imaju predatore u svojoj blizini“, dodaje Melović.

Neminovnost je i to da će se u narednim godinama jelen naći među vrstama za koje postoji mogućnost odstrela. Međutim, sve do tada, eventualna pojava krivolova biće sankcionisana veoma visokim kaznama.

Repro centar za divljač na Zlatiboru
Foto:ZooMUE

„Jelen je najkrupnija divljač u našem lovištu, tako da će kazne svakako biti ogromne. Ali, prema dosadašnjem monitoringu, nemamo indicija krivolova“, dodaje Radović.

I Zlatibor, sam po sebi, može predstavljati izazov za opstanak ove divljači.

„Biće antagonizma između poljoprivrede, sve većeg broja turista i slobodne prirode. Ali, biće tu suživota, mora biti tako“, zaključuje Melović.

Planirano je da, tokom naredne tri godine, ukupan broj naseljenih jelena na Zlatiboru, ne računajući prinove, dostigne brojku od 100 jedinki.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.