Smanjen prinos meda u zlatiborskom kraju

ZLATIBOR-Ove jeseni pčelari će morati da se oslone na zalihe od prethodne godine jer je ovogodišnji prinos meda izuzetno loš. Jedva da će preteći za prodaju, kažu u Udruženju pčelara „Zlatibor“.

„Početkom godine je zbog korona virusa i pčelarima, kao i drugima, kretanje bilo zabranjeno pa nije mogao da se napravi dobar razvoj društava. Kad je sve popustilo i krenulo se u medobranje, kiša i vremenski uslovi su doprineli da je meda vrlo malo, preko 30 odsto manje u odnosu na prethodne godine. Jedino je nešto više meda bilo kod onih koji su selili pčele na suncokretovu pašu, ali i to je u proseku oko 10 do 12 kg više po košnici. To je ipak dosta manji prinos nego što se naviklo na suncokretovu pašu“, priča za Zlatibor pres Vladan Škodrić, predsednik Udruženja pčelara „Zlatibor“ Čajetina.

I bagremov med je „izdao“ zbog kišnog proleća, jedva da je prinosa bilo za pčelare koji su čekali drugo cvetanje bagrema. Livadskog meda takođe neće biti za prodaju. Pčelari zlatiborskog kraja su vratili svoje pčele sa vojvođanskih pašnjaka i krenuli u pripremu košnica i tretiranje pčela za naredno proleće.

foto.zoomue

„Pregledaju se pčele da se vidi koliko da im se ostavi hrane da bi prezimile do sledećeg proleća. Vrši se čišćenje pčela od varoe – pčelinjeg krpelja i to je posao koji nas čeka do zime.“

Ove godine izostali su i sajmovi na koje su odlazili čajetinski pčelari pa će se med, onoliko koliko se uspelo sakupiti za prodaju, prodavati uglavnom na zlatiborskoj pijaci. Škodrić kaže da je dobar potez SPOS-a bio formiranje pogona „Naš med“ u Rači.

„To je naš pogon i ubeđen sam da će doprineti povećanju otkupne cene meda. Postići ćemo bar 50 centi veću cenu, ako ništa drugo“, dodaje uz osmeh Škodrić.

Pčelari će med pogonu „Naš med” moći da prijavljuju tokom cele godine, a puna cena biće im isplaćivana pre nego što med izađe iz njihovih magacina. Naravno, uz uslov da bude dobra godina i više meda.

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.