Gradnja u zoni Ribničkog jezera samo u skladu sa zakonom

ZLATIBOR – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorilo je danas, povodom najave čelnika opštine Čajetina da planiraju izgradnju novog turističkog kompleksa na Zlatiboru, u okolini Ribničkog jezera, da se turistički sadržaji u zaštićenim prirodnim dobrima mogu graditi samo u skladu sa zakonom i planskim dokumentima.

Zlatibor je već pretrpeo veliku štetu zbog neplanske i stihijske gradnje, koja je u mnogome promenila izgled ove planine, ističe Ministarstvo i dodaje da je na takvu gradnju  na Zlatiboru već mnogo puta upozoravalo, i preduzimalo mere iz svoje nadležnosti, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

Ribnicko jezero
Foto: ZooMUE

Imajući u vidu da je najavljeni turistički kompleks “Zlatni grad” još daleko od sticanja zakonskih uslova za gradnju, a da je razvoj tog kompleksa već najavljen u medijima, koristimo priliku da javno obavestimo lokalnu samoupravu da se bilo kakvi radovi mogu izvoditi samo u skladu sa zakonom, planskim dokumentima i nakon pribavljanja odgovarajućih dozvola,navodi se u saopštenju.

S obzirom da je reč o području u drugom režimu zaštite, da bi najavljena gradnja turističkih sadržaja mogla da otpočne, potrebno je da Opština Zlatibor izradi Plan detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera, nakon prestanka korišćenja ove akumulacije za vodosnabdevanje.

Naglašava se da Zlatibor nije samo planina na teritoriji Opštine Čajetina, već je i zaštićeno prirodno dobro, i da je lokalna samouprava dužna da vodi brigu o njegovom očuvanju, kako bismo ga sačuvali i za buduće generacije.

FoNet

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.