Publika se vratila muzejima

UŽICE – Tokom sedam dana programa obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, osim 11 stalnih postavki u Narodnom muzeju Užice, posetioci su mogli da pogledaju i dve izložbe Govor duše i Izvol`te, ali otmeno. Po rečima diretkorke Narodnog Muzeja Užice, Slavice Stefanović, publika se uželela kulturnih sadržaja.

Izložbu Govor duše, autora Dijane Ristović i Mire Ćuković u Jokanovića kući, čini 38 od 97 ručnih preslica sa područja Zlatiborskog okruga sa kraja 19. veka koliko ih je u zbirci Narodnog muzeja, a koje su predstavljale, kako kaže autorka i alat i ukras, ali i znak pažnje i odanosti. Najstariji eksponat je iz 1900. godine sa područja Severova u Arilju. Osim preslica, izložene su i vezene maramice, takođe, iz muzejske zbirke.

Muzej
Foto: Infoera

Okosnicu izložbe Izvol’te, ali otmeno, autora Milodarke Đajić i Katarine Dogandžić-Mićunović u Narodnom muzeju, čine trpezno posuđe iz zbirki Narodnog muzeja Užice, ali je za potrebe izložbe pozajmljeno i posuđe iz užičkih domova, pretežno ono iz druge polovine prošlog veka.

Prema rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja Užice, svi programi tokom manifestacije „Muzeji za 10“ privukli su pažnju brojnih posetilaca koji su se morali pridržavati epidemioloških mera zaštite od širenja korona virusa.

„Ljudi su željni kulturnih događanja, sam Muzej je željan publike, zato smo bili prijatno iznenađeni velikim brojem posetilaca kojima smo maksimalno posvetili pažnju i potrudili se da ih stručno provedemo kroz sve naše postavke“, zaklučila je Stefanović.

Izvor: Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.