Završen projekat Prognozno izveštajni sistem u poljoprivredi (video)

UŽICE-U proteklih 15 meseci  na  području  Zapadne Srbije i Istoccne Bosne realizovan je projekat prekogranične saradnje „Prognozno izveštajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona”,koji je sa 300 hiljada evra finansirala Evropska unija.

psss uziceTokom realizacije projekta na području Zlatiborskog okruga postavljeno je 20 agrometereoloških stanica za prognoziranje I softer za izveštavanje poljoprivrednih proizvođača o metereološkim uslovima u njihovom kraju.

“Poljoprivrednici dobijaju besplatne SMS poruke sa upozorenjem kada je povećan rizik od određene biljne bolesti sa preporukom kako treba da tretiraju poljoprivredne kulture.Na taj način unapređuju svoju proizvodnju,smanjuju troškove,a potrošači dobijaju zdraviji proizvod,koji je manje hemijski tretiran”,ističe Bojana Nešić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Užice. Ovu uslugu na području Srbije koristi 250 poljoprivrednika. U Bosni i Hercegovinei kroz projekat je postavljeno 15 agrometereoloških stanica.

„Stanice su postavljene u 8 opština Istočne Bosne i informacije koje one prikupljaju trenutno se prosleđuju ka 120 poljoprivrednih proizvođača.Kao efekat ovog projekta očekujemo velike uštede i zdravije proizvode“,kaže Samir Čamdžija iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo.

Projekat  su realizovali Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užicei Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, uz partnersku podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Sarajevske regionalne razvojne agencije.

„Ovaj projekat jača konkurentnost naših proizvoda koja je ugrožena ugovorom Srbije I Eu o liberalizaciji cene poljoprivrednih proizvoda.Ovakvi projekti su značajni  jer uvode inovativne koncepte u poljoprivrednu proizvodnju,za koje inače naša zemlja nema sredstava,a koji su uveliko u primeni u zemljama EU“,ističe direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.