77 godina lista Vesti (VIDEO)

UŽICE – Sve veći broj štampanih medija, iz godine u godinu, gubi bitku sa internetom. Međutim, postoje i oni mediji koji to demantuju. Najstariji lokalni list u Srbiji, užičke “Vesti” izlaze punih 77 godina.

Užička republika, te 1941., bila je specifična po mnogo čemu. 1. oktobra te godine, u slobodnom Užicu izašao je prvi broj lista “Vesti”. Od tog dana ovaj nedeljnik je hroničar, ali na neki način i istoričar ovog kraja.

 Za Vesti su pisali, ali i u njima načinili prve novinarske korake Ljubomir Simović, Milutin Čolić,Radovan Popović, Radomir Andrić, Ljubivoje Ršmović I drugi… Nekada je u redakciji radilo oko 50 novinara, a danas četiri novnarke lista i tri radija. Kažu da nije lako biti novinar u maloj lokalnoj redakciji.

Redakcija se i podmlađuje, što donosi i drugačiji pristup temama. Od marta ove godine pažnju u svakom broju privlači i rubrika “Born in the UE”. Zamišljena kao priča o Užičanima, rubrika je izrasla u socijalnu priču o proteklim godinama.

 

Tokom sedam decenija preduzeće je prošlo sve vrste vlasničke strukture. Od 2007. godine su privatno preduzeće, a od početka ove godine sa novim vlasnicima.

 Uz list, u okviru ovog preduzeća uspešno funkcioniše i Radio Užice, osnovano 1972.godine, jedan od retkih radija iz unutrašnjosti, koji su opstali nakon privatizacije. Gradski, urban, brz i moderan radio, uz portal “Infoera”, danas je okosnica ove medijske kuće, jedne od najstarijih u Zapadnoj Srbiji.

You may also like...