Promocija biciklizma u okviru Evropske nedelje mobilnosti (VIDEO)

UŽICE – Pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije“ obeležava se Evropska nedelja mobilnosti, s ciljem promocije nemotorizovanih vidova transporta. U okvoru ove manifestacije Užičani su organizovali biciklističku vožnju od Gradske plaže do Staparske banje.

Akciji se odazvalo nešto manje od 100 učenika, uglavnom iz Pete osnovne škole, koja je najudaljenija obrazovna ustanova od lokacije sa koje se krenulo u vožnju.

„Mislim da bi bicikli trebalo da u potpunosti zamene automobile, da odrasli njima idu na posao. A svakako, kada su deca u pitanju, onaj ko je daleko od škole, trebalo bi da dolazi biciklom“, smatra jedna od učesnica.

Trener u BK Era, Nenad Milivojević, smatra da se interesovanje dece za biciklizam ne dovodi u pitanje, ali ističe ulogu roditelja i vaspitača.

„Svi ističemo značaj zdravog života, ali se baš i ne odazivamo na ovakve akcije. Bitno je decu edukovati o značaju biciklizma od malih nogu, kako bi oni, kada odrastu, prenosili to znanje na svoju decu“, smatra Milivojević.

Iz gradske uprave ističu da Užice ne raspolaže sa dovoljno biciklističkih staza, s obzirom na interesovanje meštana za ovu aktivnost.

„Konfiguracija terena svakako nam ne ide na ruku, kao ni širina ulica. Ali, nadam se da ćemo poraditi na tome i tako povećati broj učesnika u saobraćaju koji voze bicikl“, smatra Slobodan Šiljković, gradski većnik za saobračaj.

Evropska nedelja mobilnost obeležavaće se različitim aktivnostima do četvrtka.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.