Povoljniji uslovi za opštine sa zagađenim vazduhom u novom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike

SRBIJA – Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave i gradske opštine povodom konkurisanja za program energetske sanacije kuća i stanova. Prema najavama, građani koji se prijave za više mera energetske efikasnosti mogu ostvariti uštedu i do 65 odsto troškova investicije.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski izrazito nerazvijena područja i za mesta sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde su predviđena minimalna učešća od 15, odn. 20 odsto. Ostale jedinice lokalne samouprave snosiće 25 odsto troškova, koliko i ministarstvo, a 50 odsto će biti obaveza građana.

Program će trajati pet godina i očekuje se da će oko 50 000 domaćinstava biti u prilici da dobije subvencije. U programu će moći da konkurišu sve lokalne samouprave koje ispune potrebne uslove, a javni poziv će za građane trajati tokom čitave godine. Za jedinice lokalne samouprave javni poziv je otvoren do 23. juna.

Ministarka Dubravka Đedović ističe da će gradovi i opštine koje potpišu ugovor moći da već tokom jula raspišu javni poziv za privredne subjekte, a ubrzo potom i za domaćinstva.

Na prethodna tri javna poziva subvencije je dobilo oko 20 00 građana.

(izvor: RTS)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.