Dečji kamp u Sirogojnu održan uz podršku SBB fondacije (VIDEO)

SIROGOJNO – U zlatiborskom selu Sirogojno održana je radionica „Učimo od prirode“, namenjena upoznavanju dece sa raznim vrstama društvenih igara, ali i proširivanju njihovih znanja o ekologiji. Osmislili su je članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uz podršku SBB fondacije.

Radionice na kampu tematski su vezane za svet ptica, ali predavači su pokušali da koncipiraju širu sliku o ekološkim pitanjima. Polaznici kampa su školarci iz Beograda.

„Radionica je koncipirana tako da aktivira dečja čula. U jednom delu govorimo o čulima vida i sluha, a potom deca dobijaju dvoglede i istraživačke listove, pa malo sami istražuju. Deca imaju sasvim pristojno znanje o prirodi, ali im nedostaje taj konkretan dodir sa prirodom. Uvek se oduševe kada ovde, u Sirogojnu, vide neku od ptica o kojima smo pričali“, kaže Uroš Stojiljković, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ovo je 13. kamp ovog tipa, a organizatori ističu da su se posredstvom SBB fondacije povezali sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica. Kamp je brojao po 30 dece u dve smene.

„Kao pedagog fizičke kulture zaključio sam da nam se deca sve manje igraju. Neke igre poput školice, lastiša ili između dve vatre su potpuno zaboravljene. A moto našeg kampa je da je „igra stvorila čoveka, a ne rad“, kaže organizator kampa, Ivan Milosavljević.

Kao poseban izazov organizatori kampa video to da, u vremenu modernih tehnologija, pokušaju da deci približe neke društvene igre koje podrazumevaju neposrednu interakciju.

„Pretpostavljamo da se deca manje igraju jer im se igra nije predstavila na pravi način. Sa nekih sat i po pohađanja radionica oni mnogo više nauče nego preko određenih knjiga ili slikovnica“, dodaje Milosavljević.

Tokom prošle školske godine širom Srbije organizovano je oko 100 radionica ovog tipa, koje su brojale više od 3000 mališana. Sa narednom školskom godinom počeće novi ciklus, za koji se očekuje još veće interesovanje dece.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.