Za mere bezbednosti u saobraćaju Užice izdvaja 40 miliona dinara

UŽICE – U ovoj godini više od 40 miliona dinara biće uloženo u mere i aktivnosti, koje za cilj imaju povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Poseban akcenat biće na edukacijama i obukama pri čemu će posebna pažnja biti posvećena učenicima, počev od predškolaca pa do maturanata. Nastavljaju se i sve aktivnosti vezane za unapređenje saobraćajne infrastrukture.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima definisano je da sredstva od novčanih kazni u visini od 70 odsto pripadaju budžetu Republike Srbije, asredstva u visini od 30 odsto budžetu jedinice lokalne samouprave, na čijoj teritoriji je prekršaj učinjen. Upravo ta sredstva prema rečima člana Gradskog veća za saobraćaj, Slobodana Šiljkovića, koriste se za unapređenje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

“Tokom prethodne godine oko 32 miliona dinara utrošeno je za popravljanje saobraćajne infrastrukture, rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, naučno istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja i tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja”, kaže Šiljković.

Šiljković dodaje da je u 2022. godini realizovana nabavka i ugradnja fizičkih usporivača brzine (vibro trake, ležeći policajci…) na nekoliko lokacija u gradu a po proceni stručnjaka i na osnovu sugestija samih građana.

“Radilo se i na izradi pešačkih staza u zonama škola, gde je postavljena i zaštitna ograda za pešake. Takođe, radilo se i na popravci zaštitne ograde pored kolovoza duž putnih pravaca ma kojima je ista oštećena. Edukaciji učesnika u saobraćaju posvećena je značajna pažnja pa su u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja realizovane brojne aktivnosti uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola i uz podršku TŠ ” Radoje Ljubičić”, Crvenog krsta Užice i Udruženja “Roditelj”. Značajna aktivnost je i dodela autosedišta za svaku novorođenu bebu uz obezbeđenu obuku za montažu za roditelje”, dodaje on.

Realizovana je i nabavka opreme koja za cilj ima zaštitu učesnika u saobraćaju za starije od 65 godina za mopediste, bicikliste i vozače traktora. U okviru opremanja jedinica Saobraćajne policije i drugih oprgana nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja donirana je oprema koju su oni naveli kao neophodnu.

raskrsnica Aleksića most
Foto: ZooMUE

“Tokom 2022. godine nosilac javnog prevoza putnika na teritoriji grada Užica, “Bečej prevoz” nabavio je autobuse na CNG i time i znatno pre roka ispunio ekološki uslov. Svi autobusi su klimatizovani i prilagođeni osobama sa invaliditetom. Takođe, nabavio je uređaje za tiketing sistem čime je iz upotrebe izbačen sistem običnih papirnih karata. Ovim je omogućeno da putem takvog sistema imamo sve neophodne i relevantne podatke o broju putnika, broju prodatih karata, veličini autobusa koji treba da je u upotrebi i mnogo drugih podataka, koji se koriste u daljem unapređenju sistema javnog prevoza putnika. Zanavljaju se i nastrešnice za putnike koji čekaju autobuse”, kaže Šiljković

Novim parkingom na lokaciji Međaj obezbeđeno je 97 novih parking mesta, a uređen je i parking “Stara pošta”, kao i nekoliko mannjih parkirališta u gradu. Međutim kako ističe Šiljković u ovoj godini očekuje se značajno veći broj parking mesta realizacijom projekta parking garaže, čiji će kapacitet biti oko 300 mesta.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.