Počeo 19.Jugoslovenski pozorišni festival (video)

UŽICE-Predstavom “Doktor Nušić” Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića sinoć je otpočeo 19.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

 Na ovogodišnjem festivalu takmiči se 7 predstava ,po oceni selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića,najboljih ostvarenja iz pozorišne produkcije u Hrvatskoj,Crnoj Gori,Republici Srpskoj i Srbiji u proteklih godinu dana.

Otvarajući festival u Užicu pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica istakao je značaj postojanja ovakve regionalne manifestacije za kulturni indentitet naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

“Ovaj festival nas stalno podseća i opominje da je naše  književno,literarno,dramsko i pozorišno nasleđe zaista jedinstveno i da se ne mogu kulturni identiteti svoditi na državne.Oni su mnogo složeniji,bogatiji,raznovrsniji i zato kulturni identitet nikad ne može biti državni entitet”,istakao je Medenica.

 

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u znaku je dva jubileja,150 godišnjice od rođenja Branislava Nušića i 100 godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Slogan festivala je citat iz Nušićevog “Dr” ,predstave koja je otvorila festival, “Danas ti je ,brate,sve na prodaju:čast,savest i prijateljstvo-sve,brate,sve!”.

 

 “Paradoksalno je da se mi i danas kao društvo prepoznajemo u delima Nušića,Domanovića..Mi smo društvo u kojem satirično pismo ne zastareva.Menjaju se stilovi ,ali mi ni malo.Autor ovog komada u našem izvođenju je hrabri Nušić,a mi smo se potrudili da on ima kopču sa današnjim vremenom,mada se i on sam potrudio da bude više nego aktuelan i danas”,rekao je reditelj Kokan Mladenović novinarima posle predstave.

 

“Nušić iz ove perspektive nije više komediograf,jer se mi i posle 100 smejemo istim stvarima o kojima je on pisao,a da ništa iz toga nismo naučili,to je tragično.Pozorište ,po meni,tu ne može da promeni ništa,ali je ova predstava bila naša lična potreba da nešto kažemo i pred sobom budemo čisti”,izjavio je Branislav Trifunović,koji u predstavi glumi Milorada.

 

Glumac Saša Torlaković ,u komadu tumači lik Živote,smatra da je kupovina diploma o kojoj je još Nušić pisao veliki problem današnjice.

“Kupovina diploma je pogubnija nego rat.Rat dođe i prođe,posle njega ostaju neke posledice,a posledice,ovog dešavanja kod nas u društvu,mislim da ćemo osetiti dugoročno”,rekao je  Torlaković novinarima posle predstave.

Prvu festivalsku predstavu u selekciji za nagrade užička publika ocenila je ocenom 4,62.

U okviru pratećeg programa 19.JPF-a u holu užičkog Narodnog pozorišta sinoć je otvorena izložba fotografija sa prethodnog festivala Radovana Baje Vujovića.

 

 

Druge festivalske večeri na programu je Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Trpele,autorskim projektom i režijom Bobana  Skerlića.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.