U Ravnima uče istoriju snimajući filmove (video)

RAVNI-Vojvođanin Miloš Racić došao je pre sedam godina iz Vojvodine u zlatiborsko selo Ravni da predaje istoriju ,koju je učenicima približio još više tako što sa njima snima filmove o najznačajnijim događajima iz prošlosti.

 

U poslednjih pet godina snimili su 60 kratkometražnih i jedan dugometražni film o značajnim istorijskim temama i ličnostima u kojima su učestvovali skoro svi učenici ,kao glumci ili statisti.

“Želeo sam da istoriju učinim zanimljivijom ,nego što ona jeste kada se uči kroz stereotipne nastavne  programe.Ideja je bila  da đaci igrajući uloge nekih istorijskih ličnosti,lakše osete duh prošlih vremena.Mnogi učenici,čak i oni koji su bili lošiji đaci,zavoleli su na ovaj način istoriju”,priča za ZOOMUE nastavnik Miloš Racić.

 Filmovi se snimaju u školi i okolini  nastavnikovom malom kamerom,on piše scenario,montira i režira ,a zajedno sa đacima osmišljava kostime,koje sami šiju ili donose od kuće potrebne rekvizite.

“Tematika naših filmova su istorijske teme,mada ima motiva iz muzičke  kulture,književnosti .Snimali smo filmove o Leonardu Davinčiju,po motivu Hazardskog rečnika,o Crvenom oktobru,o Atili,Prvom svetskom ratu,Cerskoj bitci…Svi učestvujemo i njihovom osmišljavanju”,kaže Racić.

Učenici osnovne škole Đura Jakšić u Ravnima trenutno snimaju film o oslobođenju Skoplja 1912. godine.U anketi za naš portal ističu da je svaki novi film za njih novo uzbuđenje i saznanje koje će pamtiti ceo život.

“Sam sam napravio pušku za snimanje ovog filma.Deda mi je dao dasku ,ja sam nacrtao pušku i dobio rekvizit.Nastavnik je dobar i uvek nam je zanimljivo na snimanjima”,priča Miloš Brajković.

“Bilo mi je lakše kroz snimanje filmova da naučim o mnogim istorijskim ličnostima.Nije me teško da ostajem posle časova i učesvujem u filmovima.Mnogo sam to zavolela”,kaže Vesna Vranić.

“U prošlom filmu sam glumio poručnika Tasića i imao glavu ulogu,dok sada igram običnog vojnika.Nastavnik istorije svima pruža šansu tako da je uvek neko drugi glavi lik.Ovakav rad olakšao nam je učenje,a osećaj kada gledamo film koji smo snimili ne može se opisati “,ističe Dušan Savić.

Svake godine u decembru u osnovnoj školi u Ravnima održava se festival kratkometražnog filma na kome se prikazuju filmovi koje su đaci snimili u toku godine i dodeljuju se nagrade najboljima.

Grad pri festivala je Zlatni skriž,po livadskoj biljci po kojoj je ime dobilo susedno selo Skžuti

Škola u Ravnima sa izdvojenim odeljenjima u okolnim selima Drežnik,Nikojević i Skržuti ima 150 đaka,od koji su svi imali svoje uloge u svojoj filmskoj produkciji koju su nazvali Radrenis,po početnim imenima sela u kojima škola radi.

Osim ljubavi prema istoriji neki od ovih đaka možda ponesu iz ovog neobičnog školskog projekta i ljubav prema glumi i jednog dana zaigraju i na velikim filmskim platnima.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.