Pesticidi – nužnost za voćare, problem za pčelare? (VIDEO)

UŽICE – Prolećno buđenje vegetacije dovodi do intenzivnije posete pčela, kao i do prvog korišćenja pesticida u svrhu zaštite od parazita. Dok pčelari u pesticidima vide uzročnika pomora pčela, uzgajivači voća ističu potrebu za zaštitom biljaka radi odgovora zahtevima tržišta.

Neke biljne kulture nose veći rizik po pčele, a neke manji, poput dženarike, s obzirom da se ona retko tretira hemijskim sredstvima.

„Međutim, uskoro će da cvetaju trešnja, višnja, pa i jabuka. Sve te vrste moraju da se tretiraju hemikalijama zbog zaštite i tu postoji povećan rizik za pčele od kontakta sa pesticidima“, kaže diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Andrija Radulović.

Problemi sa pesticidima posebno su izraženi kod pčelara koji svoje košnice sele u ravničarske krajeve.

„Kada prolazite tim krajevima, pa vidite kukuruz, pšenicu.. To je odmor za oko i dušu. Ali, onda uđete u te atare i osetite se kao u poljoprivrednoj apoteci. Svuda miris hemije“, kaže pčelar iz Užica, Sreten Obućina.

Uzgajivači pčela kao jedino rešenje vide aktivniji rad stručnih službi, kao i prelazak voćara na korišćenje drugačijih pesticida.

„Takva sredstva postoje i na pakovanju nose jasnu oznaku da ne predstavljaju opasnost po pčele. Ali, zbog čega se ona ne koriste, da li zbog cene ili nečeg drugog, ja zaista ne znam“, dodaje Obućina.

Preventivna mera koja se preporučuje malinarima zarad zaštite pčela je košenje korova u zasadima pre prskanja, jer oni cvetaju pre same maline.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.